Într-o scrisoare deschisă la adresa membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului, Alexandru Răducanu, fondator Business Woman, The Marketer, Daily Diplomat, Canal 33 şi 33 FM, solicită "o reglementare din partea CNA prin care să devină imposibilă tranzacţionarea unei licenţe", deoarece o astfel de reglementare este "necesară pe piaţă".
Alexandru Răducanu atrage atenţia că în "niciun caz nu ar trebui să se respingă aplicaţia unui nou jucător, doar pentru ipoteza teoretică" că ar putea face "bişniţă cu licenţe". Vă prezentăm mai jos textul integral al scrisorii deschise la adresa membrilor CNA, publicată de Business Woman.
"În şedinţa de joi, 6 martie 2014, ni s-a respins pentru a două oară solicitarea de licenţă audiovizuală pentru Canal 33, lucru care va face obiectul unei contestaţii/opoziţii formale.
Aş dori însă că în această Scrisoare Deschisă să mă refer punctual la un element care trebuie lansat în dezbatere publică şi care, în opinia mea, ar trebui să facă obiectul unei reglementări.
Unul dintre argumentele principale pentru care ne-aţi respins solicitarea de licenţă este că ” "Licenţă rămâne un bun vandabil, chiar dacă piaţă va omoară, licenţă rămâne ipotetic un bun vandabil", a spus, în schimb, Laura Georgescu” (sursă, Mediafax).
Noi nu am solicitat ”un bun vandabil”, am cerut doar acordul unui organism profesional pentru a ne face meseria, acord care ia formă unei licenţe. Dacă această licenţă a făcut obiectul unor tranzacţionări pe piaţă, şi unii au obţinut sume de bani în schimbul cedării unor licenţe, atunci CNA ar trebui să se auto-reglementeze şi să reglementeze acest aspect, astfel încât licenţele să nu mai poată fi cedate sau tranzacţionate.
În niciun caz nu ar trebui să se respingă aplicaţia unui nou jucător, doar pentru ipoteza teoretică cum că ar putea tranzacţiona acea licenţă. Acest lucru produce grave distorsiuni în piaţă şi contravine Art. 10, punctul C din Legea Audiovizualului, conform căruia CNA asigura ”Încurajarea liberei concurente”.
Menţionăm şi faptul că în Constituţia României se prevede expres prezumţia de nevinovăţie. Nu ni se poate refuză un drept şi o licenţă profesională, plecând de la prezumţia de vinovăţie, cu atât mai mult cu cât nu am avut anterior vreo licenţă audio-vizuală pe care să o fi cedat/vândut şi care deci să constituie un precedent.
Închei, solicitând o reglementare din partea CNA prin care să devină imposibilă tranzacţionarea unei licenţe, consider că este o reglementare necesară pe piaţă şi pe care o susţin – întrucât noi dorim să ne facem meseria, nu să facem bişniţă cu licenţe, aşa cum s-a insinuat.
Alexandru Răducanu, Fondator Canal 33".