În cazul unui nou referendum, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei.
Sprijinul în favoarea independenţei Scoţiei de Regatul Unit a ajuns la nivelul record de 58% în această provincie.
Aceasta conform unui sondaj Ipsos MORI dat publicităţii miercuri şi preluat de Reuters. În cazul unui nou referendum, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei.
În cadrul referendumului din 2014, scoţienii au decis, cu un scor de 55%-45%, să rămână sub coroana Marii Britanii.
Dar potrivit directorului executiv al institutului Ipsos MORI, Ben Page, actualul sondaj „sugerează că este posibil ca Scoţia să se fi înclinat în mod decisiv în favoarea părăsirii Regatului Unit”.
În 2016, la referendumul la care s-a decis Brexit-ul, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.
În febuarie, sprijinul pentru independenţa Scoţiei crescuse la la 52%, cel mai înalt nivel de la referendumul din 2016 privind Brexit, conform unui sondaj realizat chiar înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Tot în februarie, Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, a declarat că Scoția ar fi primită cu entuziasm în Europa dacă și-ar obține independența de restul Regatului Unit.
Donal Tusk a spus, într-o intervenție la postul BBC, că, în cazul în care Scoția va dori acest lucru, procesul readerării la Uniunea Europeană nu ar fi unul automat.
Totodată, Tusk a declarat că se simte „foarte scoţian” după Brexit şi a menționat faptul că Scoţia ar fi tratată cu empatie dacă şi-ar căpăta independenţa şi ar căuta un loc la masa UE.
Vânt separatist și în insulele Shetland
Pe de altă parte, situate mai aproape de Norvegia decât de Scoția, insulele Shetland, un arhipelag format din aproape o sută de insule, dintre care doar cincisprezece locuite, încep să se mişte pentru a-și obţine independența.
Consiliul insular a fost de acord să înceapă explorarea opțiunilor pentru a obţine „autodeterminarea politică și financiară” după ce majoritatea consilierilor săi, într-un vot de 18 la 2 cu doi absenți, au aprobat o moțiune pe această temă iniţiată de trei consilieri asociați cu mișcarea pentru autonomie Wir Shetland („Shetlandul nostru” în dialectul local, el Norn).
Acești reprezentanți cer o investigație pentru a determina dacă o autonomie mai mare ar fi în beneficiul insulelor, mai ales având în vedere incertitudinea care pluteşte deasupra Marii Britanii după ieşirea finală din UE, pe 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziție Brexit și din cauza nemulțumirii lor provocate de deciziile centralizate luate de Edinburgh și a reducerii fondurilor acordate insulelor de către guvernul Partidului Naționalist Scoțian.