Curtea Supremă din Marea Britanie a luat o decizie fără precedent în ceea ce privește independența Scoției, măsură ce nu face decât să ducă la escaladarea tensiunilor între cele două părți.
Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că parlamentul din Scoția nu poate să își organizeze un al doilea referendum pentru independența țării față de Regatul Unit, după ce prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunțat o astfel de acțiune e posibil să aibă loc în octombrie anul viitor.
Un nou referendum pentru independență în Scoția nu poate avea loc
Referendumul nu poate avea loc fără acordul Westminsterului, potrivit deciziei luate de Curtea Supremă. Astfel, cea mai înaltă instanță din Marea Britanie a decis că Parlamentul din Scoția nu poate legifera în această privință, fiind de acord cu guvernul britanic că problemele constituționale sunt rezervate parlamentului de la Westminster.
Nicola Sturgeon a abordat tema unui nou referendum, pe care l-a anunțat pentru data de 19 octombrie 2023. „Parlamentul scoțian nu are puterea de a legifera cu privire la un referendum privind independența Scoției”, a declarat președintele Curții Supreme, potrivit Independent.
Scoția vrea să își câștige independența față de Regatul Unit
Prim-ministrul Scoției și-a exprimat la începutul lunii octombrie dorința ca țara pe care o reprezintă să devină independentă. „Sunt încrezătoare că se poate întâmpla. Să aşteptăm să vedem ce spune instanţa. Sunt încrezătoare că Scoţia va deveni independentă”, a spus Nicolae Sturgeon.
Aceasta a promis că dacă Scoția nu va putea decide în privința organizării unui nou referendum, alegerile generale, care vor avea loc în 2024, vor deveni un „referendum de facto”, cu partidul său care se va concentra doar pe problema independenței. Sturgeon a subliniat că aceasta rămâne ultima soluție.
Primul referendum pe această temă a eșuat în anul 2014. În această direcție, premierul de la acea vreme, Boris Johnson și Partidul Conservator, aflat la guvernare, care se află în opoziție în Scoția, s-au opus ferm unui referendum, declarând că problema a fost soluționată în 2014, când scoțienii au votat împotriva independenței cu 55% la 45%.
„O spun fără ocolișuri. Guvernul Regatului Unit nu are niciun drept să țină morală altor țări despre democrație atâta timp cât este determinat să înăbușească democrația la el acasă. Regatul Unit nu poate să fie decât un parteneriat bazat pe acceptare mutuală”, a declarat Sturgeon.