Scriitorul turc Eşber Yagmurdereli, activist pentru drepturile omului, nevăzător, a venit la întâlnirea cu criticii de teatru însoţit de fiul său, Ugur. Avocat de profesie, Eşber Yagmurdereli a militat ani de-a rîndul pentru drepturile minorităţii curde. Povesteşte cum a stat 14 ani din viaţă în închisoare. A fost eliberat în 1991, a început din nou activitatea sa, ţinând un discurs ce a fost considerat a fi un îndemn la separatism şi a fost din nou arestat, în 1997. A stat din nou mai mult de patru ani în închisoare.

Încălcarea drepturilor pentru care milita Yagmurdereli era unul dintre motivele pentru care se amîna intrarea Turciei în UE. „După anul 2000, Turcia şi-a schimbat legile, în conformitate cu cele ale UE. Am fost eliberat”, povesteşte scriitorul. Eliberarea sa din 2001 a fost privită ca o dorinţă a autorităţilor de a se îndrepta spre democraţie şi UE.

Încercînd să-l salveze pe cel ce a vrut să-l omoare

În timp ce era în închisoare, în anii ‘80, Eşber Yagmurdereli a devenit cunoscut ca scriitor de povestiri. În 1997, Teatrul de Arte din Ankara a produs piesa sa „Scorpionul”, care descrie cinci zile pe care Yagmurdereli le-a petrecut cu un prizonier care a fost spînzurat în 1982.

La Sibiu, „Scorpionul”, spectacol lectură, s-a ţinut la Librăria Humanitas marţi dimineaţă, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru. Este o poveste autobiografică, despre cinci zile petrecute în închisoare. Sînt prezentate ultimele zile din viaţa unui condamnat la moarte, un deţinut cu care împărţea celula, care avea alte orientări politice şi încercase la un moment dat să îl omoare. „Dar în ultimele zile ne-am împrietenit, visam împreună, am trimis chiar articole la ziare, încercînd să îl salvez. În ultima zi, a cincea, l-au dus la spînzurătoare. Scorpionul s-a jucat în Turcia timp de trei ani, în mai mult de o mie de reprezentaţii. A fost tradusă în mai multe limbi, româna este ultima. Am fost foarte emoţionat şi prima oară cînd am asistat la o reprezentaţie, şi acum, tot ca prima oară”, a povestit Eşber Yagmurdereli la Sibiu. Traducerea în limba română este semnată de Azel Mavi Anton.

Scriitorul a venit la conferinţă însoţit de fiul său, Ugur, cel care i-a fost avocat în anii cînd scriitorul s-a aflat în închisoare, militînd pentru eliberare.

Eşber Yagmurdereli a orbit la 11 ani, în urma unui accident. A început să scrie în facultate, întîi poezii, apoi povestiri şi mai tîrziu piese de teatru. Acum, spune Yagmurdereli, se concentrează pe scris: „Am 65 de ani, începînd de ieri”. În anul 2000 a cîştigat Premiul Ludovic Trarieux, pentru exprimarea opiniilor sale privind problema curdă. Juriul a cerut eliberarea imediată a lui Yagmurdereli.

CITIŢI ŞI:

EXCLUSIV EVZ: „Trebuie să faci dragoste cu textul”

ZHOLDAK: „Regizorul e un penis”