Școala, pericol public. Câte tavane le-au căzut copiilor în cap în ultimii ani

Școala, pericol public. Câte tavane le-au căzut copiilor în cap în ultimii ani Școală. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noul an de școală a început cu aceleași probleme ca în ultimii ani. Multe unități de învățământ încă se află în renovare, astfel că mulți elevi au fost relocați la alte școli.

Patru elevi, doi băieți și două fete, au fost răniți ușor după ce tavanul din rigips al unei clase din Școala Gimnazială Alămor s-a desprins. La fața locului au ajuns pompierii sibieni cu două echipaje SMURD pentru a evalua copiii.

Incidente în școlile din România

Corpul de clădire în care s-a produs incidentul datează din anul 1936 și a fost renovat ultima oară în anul 2004, potrivit primarului comunei Loamneș. De asemenea, directorul școlii spune că acest corp face parte dintr-o clădire foarte veche și nu a putut fi autorizată de ISU.

În cazul incidentului de la școala din Alămor, polițiștii orașului Ocna Sibiului au deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, respectiv distrugere din culpă, urmând a fi propusă soluție legală prin unitatea de parchet competentă, în speță Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu:

Ne puteți urmări și pe Google News

“La data de 7 februarie a.c., în jurul orei 12.00, prin apel 112, I.P.J. Sibiu a fost sesizat cu privire la faptul că plafonul din rigips al unei clase din Școala Gimnazială cu Clasele I - VIII Alămor ar fi căzut peste mai mulți elevi.

La fața locului s-au deplasat de urgență polițiști și echipaje medicale, constatându-se că cele sesizate se confirmă”, a transmis Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Incidentul s-ar fi produs imediat după terminarea pauzei

În sala de clasă învățau 12 elevi de clasele a V-a și a VIII-a. Patru dintre elevi, două fete și doi băieți, au necesitat transport la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare, prezentând traumatisme minore.

Gheorghe Banciu, directorul școlii din Alămor povestește că incidentul s-a petrecut în pauză și asigură că, din fericire, nu s-a întâmplat nimic grav:

“Tavanul de rigips a căzut într-o sală de clasă unde se învăța simultan: erau elevi de-a V-a și de-a VIII-a. În total erau 13 elevi.

Incidentul s-a petrecut în pauză când patru dintre elevi au intrat din nou în clasă. Geamurile erau deschise să se aerisească și din cauza curentului creat la deschiderea bruscă a ușii, tavanul s-a desprins.

Vreau să subliniez că nu a căzut tot tavanul dintr-o dată și așa a fost evitată o nenorocire. Copiii au fost răniți ușor”, spune directorul școlii.

Școala și problemele din sistem

Tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc

Clădirea internatului Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit parţial în decembrie, patru elevi fiind prinşi sub dărâmături. Două eleve au fost scoase conştiente, o alta a fost resuscitată.

Toate trei au fost transportate la spital, una dintre ele fiind intubată.

Cea de-a patra victimă - un băiat - a fost scoasă ulterior, fiind făcute manevre de resuscitare, însă fără rezultat, astfel că a fost declarat decesul. La câteva săptămâni după tragedie, fata aflată la spital a murit.

O parte din tavanul fals s-a prăbușit într-o școală din Piatra-Neamț pe 10.05.2023

O parte din tavanul unei clase s-a prăbuşit. Din fericire, nimeni nu era în sală. Copiii intrau la cursuri în mai puţin de o oră.

Clădirea veche de peste 160 de ani are nevoie de reparaţii capitale, susţine directoarea şcolii, care aşteaptă fonduri de la primărie.

Incidentul s-a petrecut la Școala Gimnazială nr. 2 din Piatra Neamț. Administratorul a intrat în clasa respectivă după ora 7 și a văzut bucăți de rigips căzute peste o bancă. Peste puţin timp, în clasă ar fi intrat 18 copii. Acesta a anunţat imediat conducerea școlii.

Directoarea şcolii a interzis accesul în corpul respectiv:

„De 12 ani sunt solicitări şi le am aici pe toate sunt solicitări făcute de către conducerea şcolii, de actuala conducere de fosta conducere, către primăria Piatra Neamţ. S-a mers doar pe reabilitări, nu şi pe construcţii”, a spus și Florentina Moise, inspector şcolar general.

Pe 14.10.2023, un tavan de la Școala Gimnazială Silvania din Șimleu s-a prăbușit

Școala se afla în reabilitare printr-un proiect derulat de CNI.

Autoritățile locale nu au luat în considerare producerea unui accident, astfel că elevii nu au fost mutați din clădire.

Tavanul din fața clasei 5C s-a prăbușit sub greutatea mai multor paleți de țiglă depozitați în podul școlii.

Din fericire, la momentul producerii evenimentului niciun elev nu s-a aflat în unitatea de învățământ. Incidentul a avut loc după orele de program.

Primarul Cristian Lazăr a organizat la acel moment o ședință de urgență cu constructorul și conducerea școlii. Edilul a cerut imediat eliberarea podului de materialele de construcții depozitate, dar și relocarea a cinci clase de elevi, unde exista pericol de accident.

Calendarul anului școlar 2024-2025 a fost publicat.

Tavan căzut la școala din Negrești, pe 19 ianuarie 2024

Incident grav, luna trecută, la Școala Gimnazială “Mihai David” Negrești. Tencuiala de pe tavanul unei săli de clasă a căzut peste un muncitor care încerca să demonteze un videoproiector.

Bărbatul a fost rănit la mâini și a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Totul s-a petrecut la finalul programului, astfel că în sala de clasă nu erau elevi.

Conducerea școlii a încercat să mușamalizeze incidentul și nu a informat Inspectoratul Școlar Județean cu privire la cele întâmplate:

“Nu am fost informați, vom avea o discuție mai amplă cu conducerea școlii, pentru că nu e normal să aflăm de acest incident de la presă. Am transmis să mute de urgență elevii într-o altă sală de clasă, ca să nu-i punem în vreun pericol pe copii”, a declarat inspectorul școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, prof. Andrei Huiban.

Tavan prăbușit în clasă, la o școală din județul Giurgiu, pe 18 martie 2021

Tavanul unei clase din școala Stolnicul Constantin Cantacuzino, comuna Isvoarele, județul Giurgiu, s-a prăbușit în timpul nopții.

Se pare că școala beneficiase de lucrări de renovare despre care se spune că au fost făcute în „bătaie de joc”:

„Așa mi-a început ziua. Cu vestea că tavanul clasei a 5-a a căzut peste noapte. Bine că noaptea, altfel cădea peste prof la oră și peste copii la pauze.

Și mă întreb - ce suflet au cei din firma care a "renovat" școala? Dorm bine noaptea? Se simt bine că au luat banii pe o lucrare făcută prost? Dacă omorau niște copii? Școala cu tavanul intră pe galben, cealaltă e pe roșu în continuare. Sper să nu îmi cadă mie vreun tavan săptămâna viitoare. Și ziceți voi că jobul de prof e unul sigur, nu?”, a scris atunci Mihaela Murgoci, profesor în școală, pe pagina Facebook.

Copil de 3 ani, decedat în fosa septică a unei școli din Iași

În aprilie 2019, un copil de 3 ani a murit după ce a căzut în fosa septică a unei şcoli din judeţul Iaşi.

Băiatul urma să meargă la grădiniţă abia din toamnă, dar conducerea şcolii îi convinsese pe părinţi să-l aducă la școală, ca să se obişnuiască.

A fost găsit abia la două ore după ce fratele său mai mare i-a anunţat pe profesori că nu ştie unde este.

Fosa septică în care a căzut fusese construită, cu 11 ani în urmă, chiar de tatăl copiilor, şi era acoperită cu un capac de tablă ruginită. Poliţiştii au deschis în acest caz un dosar penal pentru ucidere din culpă.