Programa școlară se modifică. Ce materii vor studia elevii din 2025

Programa școlară se modifică. Ce materii vor studia elevii din 2025Elevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Elevii de liceu vor avea o nouă programă școlară, începând cu anul școlar 2024-2025. Ministerul Educației susține că a venit momentul ca elevii să aibă manuale adaptate realității.

Elevii vor avea o programă școlară nouă, întrucât nu mai corespunde cerințelor actuale. Reforma va fi implementată abia din anul școlar 2025-2026, iar primii care vor beneficia de aceasta sunt elevii clasei a IX-a. Părinții au propus, în repetate rânduri, ca elevii să aibă mai multe informații practice, iar în ultimii doi ani de liceu să fie aprofundate disciplinele obligatorii de la Bacalaureat.

Programa școlară din 2025. Cum se modifică orarul elevilor

Disciplinele  precum: „Educația financiară”, „Educația sanitară” ar putea fi cele cu adevărat utile pentru elevi, spun specialiștii consultați de Adevărul.

„Eu cu educația financiară am avut succes. Pentru că le-am dat elemente despre cum să se desfășoare și să gestioneze situațiile din viața de zi cu zi. Copiii învață teorie, iar apoi o aplică în tot soiul de activități ca să vadă și să înțeleagă fenomenele. Dacă înveți mecanic, nu ai cum să reții ceva decât pe termen scurt. Iar datoria noastră este să-i pregătim pe termen lung, pentru viață”.Ar trebui lărgită această plajă a optionalelor, dar lărgită cu cap. Acestea, de la un anumit punct încolo, ar putea fi chiar vârful de lance în educația copiilor”, a precizat  directoarea Colegiului I. L. Caragiale din București, pentru sursa citată. 

Cum vor elevii să-și modifice statutul din 2025

elevi, școală

Elevii vor să-și modifice statutul Sursa Foto: Arhiva EVZ

Consiliul Elevilor a propus materii care să le fie de folos dar și  facilități care nu se regăsesc în  toate scolile din România   precum: cabinet medical, stomatologic, de logopedie, pentru terapii specifice, consiliere, educație specială, camera-resursǎ pentru suport educaţional şi psihopedagogic, bibliotecǎ, teren de sport cu vestiare, grupuri sanitare, laboratoare (informatic , ştiințe, tehnologie, inginerie, arte, matematică).

Elevii vor cel puțin trei ore pe an de consiliere psihologicǎ gratuitǎ, gratuitate la transport local, decontarea limitată a transportului pentru cei care fac naveta,  libertatea de expresie cu respectarea drepturilor celorlalți, gratuitate pentru produsele de igien intimă, obligativitatea şcolilor de a-și desfșura activitatea în spații sigure sau promovarea a doi ani în unul pentru cei cu rezultate deosebite sunt alte propuneri ale elevilor.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News