Vârsta fragedă nu e un motiv pentru a evita discuţiile despre bani. Din contră: cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Nu evitaţi discuţiile despre bani atunci când copiii încearcă să afle mai multe despre acest lucru. Dimpotrivă, găsiţi modalităţi pentru a-i familiariza de la o vârstă cât mai fragedă cu aspectele finanţelor personale, vă sfătuiesc specialiştii consultaţi de CNN Money. Aceştia prezintă câţiva paşi esenţiali pe care trebuie să-i faceţi dacă vreţi ca micuţii să-şi gestioneze singuri cu uşurinţă bugetul atunci când vor deveni adulţi.
1. Discutaţi despre bani. Vorbiţi cu copiii despre deciziile pe care le luaţi în privinţa banilor şi rugaţi-i să vă ajute în activităţi precum plata facturilor sau să vă însoţească la bancă. Curioşi din fire, ei vă vor pune întrebări. Profitaţi de ocazie pentru a le explica ce sunt banii şi cum se folosesc. Este foarte important să vă vadă economisind şi ţinând contul cheltuielilor şi veniturilor. În acest fel, şi ei vor învăţa să fie responsabili. 2. Ajutaţi-l să economisească. Plătiţi-i copilului o indemnizaţie şi ajutaţi-l s-o bugeteze, să economisească şi să investească. Motivaţi-l să câştige mai mult printr-un comportament pozitiv şi prin diferite activităţi şi oferiţi-i posibilitatea să-şi investească economiile alături de dvs.
În cazul în care are nevoie de ceva, cum ar fi un costum de sport sau să repare un obiect pe care l-a stricat, lăsaţi-l să ia din ce a pus de-o parte. În acest fel, va învăţa să aibă grijă de lucruri şi va înţelege importanţa de a face unele sacrificii pentru cheltuieli neprevăzute. 3. Învățați-l să negocieze În relaţia cu copiii, folosiţi banii ca pe un stimulent pentru a-i învăţa alte aptitudini legate de finanţe precum negocierea şi spiritul de afaceri. De exemplu, dacă băiatul vă cere bani pentru a merge într-o tabără tematică, ajutaţi-l să-şi câştige singur suma necesară.
În plus, dacă doriţi să-i majoraţi alocaţia lunară, aşteptaţi să vină cu o propunere explicită şi negociaţi "salariul" aşa cum ar face-o un şef real.