Editura Evenimentul si Capital

Schitul unde măicuțele sunt jefuite în timp ce plâng pentru iertarea păcătoșilor

14-04/img-4517-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 2085 Vizualizari

La 50 km de Brașov, se află Mânăstirea Șinca Veche. Aici, patru călugărițe au grijă de cel mai cochet schit din România. În timp ce maicile se roagă pentru iertarea românilor, localnicii le lasă fără economii.

Săptămâna Mare a Paștelui reprezintă pentru cinci femei, patru măicuțe și o civilă care testează viața monahală, cea mai frumoasă perioadă din an, deși în acest răstimp ele mănâncă o dată pe zi, muncesc fiecare cât pentru trei, nu au zile libere și se roagă zilnic 330 de minute.

Pe DN73A, între localitățile brașovene Zărnești și Șercaia, se află comuna Șinca Veche, unde se află și schitul cu același nume. Cei 20 de km trec printr-un mic Rai ce aduce cu imaginile Apusenilor.

Pentru ca totul să semene cu o călătorie prin Eden, din sat și până la lăcaș sunt alți trei kilometri de drum asfaltat, ale căror tablouri rivalizează cu peisajele Transalpinei, oferind senzația că te afli pe un drum miraculos.

Mânăstirea seamănă cu un muzeu al credinței, gardurile sunt împletite din nuiele, cărările sunt în trepte, iar în curte - niciun vreasc nu e așezat la întâmplare.

Minunile sunt măicuțele

După toate aceste imagini pe care le admiri cu teamă să nu clipești prea lung și să pierzi microsecunde prețioase de a privi un colț de Rai, urmează o surpriză și mai plăcută: maicile schitului. Dacă pentru mulți dintre noi, Paștele înseamnă șansa unor zile libere pentru relaxare, pentru călugărițele de la Șinca Veche Săptămâna Mare aduce un program infernal. Cu toate acestea, stareța Serafima Antofe (38 de ani) ne spune cu zâmbetul pe buze: „Acum este cea mai frumoasă perioadă a anului pentru noi. Ni se umple sufletul de bucurie”. Asta după ce ne-a povestit 30 de minute programul și pregătirile din Săptămâna Paștelui.

06.00-06.30. Trezirea.

07.00. Prima repriză de rugăciuni care ține două ore.

„Uneori, în timpul rugăciunilor ajungem și la plâns, la botezul lacrimilor. Acum să nu credeți că suntem niște plângăcioase. Se întâmplă mai rar. Acest botez ajută la iertarea păcatelor noastre și ale celorlalți. Pentru că ne rugăm pentru cei care vin la noi la schit și ne lasă un pomelnic sau ne povestesc problemele din viața lor”, ne dezvăluie stareța. În timp ce explică cu patimă, o întreb despre camerele video din magazinul cu suveniruri. „Localnicii ne furau și a trebuit să facem asta”, este răspunsul primit.

09.00. Nu e timpul micului dejun, ci pentru muncă. „Suntem împărțite săptămânal: una la bucătărie, una la curățenie pe afară, una în biserică, una în atelierul de pictură”, ne mai spune Serafima.

15.00. Măicuțele se adună în bucătărie pentru a lua micul dejun, prânzul și cina. Au o singură masă în Săptămâna Mare. Luni - joi au mâncare uscată, iar vineri e mâncare de post, fără ulei. Sâmbătă se ține post negru până la slujba de Înviere. Duminică au dezlegare la pește și la lactate. „Nu mâncăm carne nici în restul anului, doar pește”, adaugă maica Serafima.

Meniul singurei mese din zi: pâine, zacuscă, ceapă, măsline, cartofi copți, mere și pateu vegetal. Nu beau apă sau cola, ci un aromat ceai de busuioc cu lămâie, care are un gust foarte bun.

17.00. La rând, este cea de-a doua repriză de rugăciune, ține tot două ore.

19.00. Acum se verifică împrejurimile.

20.00. Se închide grota rupestră din apropiere. Până la ora 22.00 au o perioadă în care împletesc munca și odihna. Niciodată nu se uită la televizor. „Pentru că nu avem, sper să nu aducem vreodată, deși în unele mânăstiri sunt. Dacă se întâmplă ceva important, aflăm de la turiști, de la săteni. Vin și se plâng de probleme, de certuri, de politicieni etc. Așa că aflăm repede orice se întâmplă”, glumește măicuța Serafima Antofe.

22.00-23.30. Cea de-a treia repriză de rugăciune.

24.00. Măicuțele se retrag în chiliile moderne, asemănătoare cu o cameră de pensiune...

Maicile pictează, la comandă, și icoane. Peste o lună durează finalizarea uneia

Poveștile vindecărilor moaștelor

Tiriac, decizie CLARA. Si-a anuntat apropiatii ACUM. EXCLUSIV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI