Schimbările climatice ar putea distruge curenții oceanici. Ceasul a început să ticăie

Schimbările climatice ar putea distruge curenții oceanici. Ceasul a început să ticăie Oceanul Atlantic. Sursa foto: Myléne/ Pixabay

Oamenii de știință avertizează că schimbările climatice ar putea duce la prăbușirea unui sistem esențial de curenți oceanici din Atlantic, care influențează vremea la nivel global, până la sfârșitul anilor 2030. Un astfel de colaps ar putea avea efecte catastrofale pentru întreaga planetă.

Numeroase cercetări recente indică faptul că sistemul esențial cunoscut sub numele de Circulația Atlantică Meridională de Întoarcere (AMOC) ar putea fi în pericol de colaps, din cauza creșterii temperaturilor oceanice și a modificărilor în salinitate.

Schimbările climatice duc la prăbușirea curenților oceanici atlantici

„Acest lucru este cu adevărat îngrijorător. Toate efectele secundare negative ale schimbărilor climatice vor continua, cum ar fi mai multe valuri de căldură, mai multe secete, mai multe inundații. Dacă are loc acest colaps atunci clima va deveni și mai distorsionată”, a declarat Rene van Westen, cercetător la Universitatea din Utrecht din Olanda și coautor al studiului.

Funcționând asemenea unei benzi transportoare, AMOC transportă apa caldă de la suprafață din regiunile tropicale și emisfera sudică spre Atlanticul de Nord, unde apa se răcește și devine mai sărată, scufundându-se și revenind spre sud.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest mecanism ajută la prevenirea supraîncălzirii unor zone ale emisferei sudice și menține temperaturile moderate în anumite regiuni ale emisferei nordice, totodată distribuind nutrienți esențiali pentru susținerea vieții în ecosistemele marine.

Impactul unei prăbușiri a AMOC ar transforma radical anumite regiuni ale lumii.

Planeta

Planeta. Sursa foto: wal_172619/ Pixabay

În deceniile următoare unei astfel de prăbușiri, gheața arctică ar începe să avanseze spre sud, iar în aproximativ 100 de ani ar putea ajunge până la coasta de sud a Angliei.

Temperatura medie din Europa și America de Nord ar scădea semnificativ. Pădurea tropicală amazoniană ar experimenta o inversare completă a anotimpurilor sale.

Când există riscul să se întâmple

Stefan Rahmstorf, oceanograf la Universitatea Potsdam din Germania, a afirmat că până nu demult, întrebarea era dacă acest eveniment se va produce, considerat un risc cu probabilitate scăzută și impact ridicat.

Acum, însă, pare că probabilitatea ca acest fenomen să aibă loc este tot mai mare. Oamenii încep să se întrebe când anume se va întâmpla.

Rahmstorf a menționat că, în urmă cu aproximativ cinci ani, ar fi considerat improbabil un colaps AMOC în acest secol, deși un risc de 10% rămâne inacceptabil de mare pentru un impact catastrofal de o asemenea magnitudine.

Cu toate acestea, schimbările climatice au accentuat vulnerabilitatea acestui sistem crucial.

„Există acum cinci lucrări care au sugerat că s-ar putea întâmpla în acest secol sau chiar înainte de mijlocul secolului. Evaluarea mea generală este acum că riscul de a depăși punctul critic în acest secol este probabil chiar mai mare de 50%”, a declarat Rahmstof.

Schimbările climatice afectează și topirea gheții din Groenlanda

Deși cercetările privind AMOC au evoluat rapid, iar modelele de predicție a prăbușirii acestuia s-au îmbunătățit semnificativ, ele încă nu sunt fără deficiențe.

De exemplu, modelele nu includ un factor esențial în colapsul AMOC – topirea gheții din Groenlanda cauzată de schimbările climatice.

Schimbările climatice

Schimbări climatice. Sursa foto: Markus Kammermann/ Pixabay

Volumul imens de apă dulce provenit din topirea stratului de gheață se varsă în Atlanticul de Nord, perturbând una dintre forțele principale ale circulației: salinitatea.

„Primim deja un aflux uriaș de apă dulce în Atlanticul de Nord, ceea ce va perturba complet sistemul”, a spus Rahmstorf, CNN.