Cum vor oamenii de știință să scadă temperaturile la Polul Nord și Polul Sud. Controversele din jurul acestui plan

Cum vor oamenii de știință să scadă temperaturile la Polul Nord și Polul Sud. Controversele din jurul acestui plansursă: arhivă

Oamenii de știință au schițat un plan controversat pentru a reîngheța Polul Nord și Polul Sud. Ei spun că avioanele ar putea pulveriza particule microscopice de aerosoli în atmosferă pentru a reflecta lumina soarelui și pentru a răci calotele de gheață care se topesc.

Ar fi necesare aproximativ 175.000 de zboruri pe an, eliberând milioane de tone de dioxid de carbon. Noul studiu a fost condus de Wake Smith de la Universitatea Yale din Statele Unite. El a avertizat că planul va trata un simptom important al schimbărilor climatice, dar nu și cauza.

Planul pentru înghețarea calotelor glaciare

Puțin peste 13 milioane de tone de particule eliberate în primăvară și vară ar fi suficiente pentru a răci regiunile polare cu 2°C, cu o răcire mai moderată la latitudini medii, potrivit cercetării publicate în revista științifică Environmental Research Communications.

Planul este controversat, nu în ultimul rând pentru că numărul mare de zboruri - echivalentul a mai mult de două zile de trafic aerian global în 2021 - ar elibera gaze cu efect de seră în atmosfera superioară, unde sunt mai dăunătoare. Alți oameni de știință sunt precauți cu privire la dezlănțuirea umbririi solare, deoarece ar putea avea consecințe nedorite, cum ar fi reducerea randamentelor culturilor.

Încălzirea globală

Polii se încălzesc de câteva ori mai repede decât media globală, cu valuri de căldură record raportate atât în ​​Arctica, cât și în Antarctica la începutul acestui an. Dacă vastele calote de gheață din Groenlanda și Antarctica de Vest ating un punct de cotitură, atunci nivelul mării ar crește cu câțiva metri.

Dr. Shaun Fitzgerald, directorul CCR, a spus că numărul mare de zboruri ar putea fi justificat dacă ar rezolva problema imediată a creșterii nivelului mării. „Folosirea avioanelor nu este deloc plăcută, dar impactul acestor gaze cu efect de seră este un efect pe termen mai lung. Suntem îngrijorați de impactul schimbărilor climatice”, potrivit Sky News.