Evenimentul Zilei > Justitie > Schimbări în Justiție. Declarația procurorului Bologa, propus la șefia DNA
Schimbări în Justiție. Declarația procurorului Bologa, propus la șefia DNA

Schimbări în Justiție. Declarația procurorului Bologa, propus la șefia DNA

Propus în funcția de șef al DNA, procurorul din Sălaj, Crin Bologa, spune că nu vrea ca Serviciile Secrete să se mai intersecteze în activitatea procurorilor, de la DNA.

Procurorul Crin Bologa, propus pentru șefia DNA, este procuror șef adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Bologa ocupă funcția de procuror, din 1995, iar în perioada 2005-2007, a condus DNA Cluj, din funcția de procuror șef. În această perioadă, procurorul Bologa a coordonat anchetele penale în mai multe dosare de mare corupție, cum ar fi frauda de la Serviciul de Permise Maramureș, în care sute de candidați au fost prinși în timp ce dădeau șpagă pentru a trece examenul de obținere a permisului auto. Un alt dosar este cel de la Electrica Transilvania Nord, unde prejudiciul a fost de peste opt milioane de euro.

În timpul mandatului lui Bologa în fruntea la DNA Cluj mai sunt și alte dosare cu nume grele, cum ar fi prim procurorii de la Sighetu Marmației și Dragomirești, județul Maramureș, prinși cu mită.

După 2007, din cauza unor probleme de familie, Bologa a plecat la Sălaj, unde a fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. În această perioadă, Bologa a continuat să facă dosare grele, mai multe nume spnore din județ, fiind trimise în judecată pentru fapte de corupție.

Contactat de EvZ, Bologa a spus că nu vrea să facă declarații publice, pentru ca vorbele lui să nu fie interpretate. „Sunt implicat într-o procedură oficială, și până nu se încheie, nu pot face declarații publice” a spus procurorul Bologa.

Procurorul șef de la Sălaj a mai spus că nu poate fi acuzat de fapte care pe nu le-a comis, atât în perioada în care a fost prim procuror la DNA Cluj, cât și după, când a devenit șef la Sălaj.

„Îngroparea printr-un NUP (neînceperea urmăririi penale – n.n.) a unui dosar privitor la afaceristul Arpas Paszkany, în perioada în care am condus DNA Cluj. Dosarul 93/P/2007, la care se face referire nu a fost soluționat de către mine și a fost predat nesoluționat la grefa ST Cluj al DNA, în data de 28.19.2007”, a spus Bologa, ca un răspuns la acuzațiile aduse în ultima perioadă. Mai mult, procurorul mai susține că nu poate fi acuzat că a „mușamalizat” un dosar de omor, înregistrat la Parchetul Sălaj. „Procurorul de caz, de serviciu la data de 6 decembrie 1999, a fost un alt coleg, în prezent pensionar și dosarul a fost înregistrat la IPJ Sălaj având ca obiect – moarte violentă, până în anul 2001, când a fost înregistrat la cauze de omor cu AN”, susține magistratul.

Bologa mai spune că nu este adeptul ”interferării” Serviciilor Secrete în activitatea procurorilor, fie ei chiar și de la DNA. ”Lucru total fals, fără suport în realitate”, a spus procurorul desemnat în funcția de șef al DNA.