Schimbări importante în UE: „Pas crucial în dezvoltarea și viitorul limbii”. Se aplică de astăzi!

Schimbări importante în UE: „Pas crucial în dezvoltarea și viitorul limbii”. Se aplică de astăzi!Parlamentul European Sursa Foto: Arhiva EVZ

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, o nouă limbă va avea, pentru prima dată, un statut oficial și de lucru deplin în Uniunea Europeană. Anunțul vine după ce în anul 2007 a debutat o perioadă de derogare, din cauza lipsei de traducători. De atunci, instituțiile europene au recrutat aproximativ 170 de persoane pentru acest scop.

Irlandeza va fi recunoscută pe deplin ca limbă oficială a UE de pe data de 1 ianuarie 2022. Oficialii estimează că numărul traducătorilor în limba irlandeză va crește la peste 200 în instituțiile europene odată cu sfârșitul perioadei de derogare.

Ministrul pentru Afaceri Externe, Thomas Byrne, a declarat că este „extrem de mândru” de acest demers.

Limba irlandeză, recunoscută ca limbă oficială a UE

„Acest lucru reflectă munca neobosită care a fost depusă pentru a dezvolta capacitatea instituțiilor UE de a funcționa prin intermediul limbii irlandeze - și este potrivit că acest lucru se întâmplă în acest an, un an în care vom marca, de asemenea, aniversarea istorică de 50 de ani de când Irlanda a semnat Tratatul de aderare la Comunitățile Europene”, a declarat ministrul Byrne.

Potrivit celor mai recente cifre, volumul traducerilor în limba irlandeză în cadrul UE a crescut de aproape șase ori din 2016, de la 8.000 la aproape 46.000 până în octombrie 2021.

„Un pas crucial în dezvoltarea și viitorul limbii”

„Încetarea derogării va face ca serviciile UE să fie mai accesibile pentru vorbitorii de irlandeză din țară și din străinătate. Ca un mândru irlandez eu însumi, contribui în mod regulat la reuniunile Consiliului și aș încuraja pe toată lumea să se folosească de limba oficială în fiecare aspect al vieții lor”, a mai transmis ministrul Afacerilor Externe, potrivit publicației Irish Mirror.

Comentând statutul actualizat al limbii irlandeze, ministrul de stat pentru Gaeltacht și Sport, Jack Chambers, a declarat că decizie oficialilor UE reprezintă un „pas crucial în dezvoltarea și viitorul limbii”.