Schimbări cu privire la permisele auto. Uniunea Europeană vrea să înăsprească regulile

Schimbări cu privire la permisele auto. Uniunea Europeană vrea să înăsprească regulile Permis de conducere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană anunță o reformă majoră în cazul permisului de conducere. Se cere înăsprirea regulilor, mai ales cu privire la vârsta până la care se poate conduce un autovehicul. Măsura este criticată inclusiv de ADAC, cel mai mare club automobilistic din Europa.

Uniunea Europeană vrea să limiteze vârsta până la care o persoană poate conduce un autovehicul. Conform planurilor de la Bruxelles, seniorii cu vârsta peste 70 de ani vor trebui să demonstreze în mod regulat că sunt încă apți să conducă. Măsura este criticată inclusiv de ADAC, cel mai mare club automobilistic din Europa.

În întreaga UE, aptitudinile tehnice ale șoferilor cu vârsta de peste 70 de ani vor fi verificate la fiecare cinci ani. Aceasta este propunerea Comisiei UE pentru viitor. Momentan nu este clar când, unde și cum vor fi implementate planurile și, mai ales, cum ar putea arăta o astfel de verificare. Proiectul de lege citează ca exemple cursuri de formare.

Uniunea Europeană își dorește ca până în 2030, numărul deceselor rutiere să se reducă la jumătate, iar până în 2050, numărul lor să fie unu infim. Proiectul a venit după ce statisticile arată că în 2022, 20.600 de oameni și-au pierdut viața în accidentele rutiere. Anul trecut a fost înregistrată o creștere semnificativă față de anii din pandemie, când au murit sub 20.000 de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile UE, criticate inclusiv de ADAC

Pentru a atinge marele obiectiv, UE plănuiește o reformă majoră a permisului de conducere. Acest proiect nu este văzut cu ochi buni. Potrivit Welt, politicianul de stânga Thomas Lutze critică măsura de control a șoferilor seniori cu vârstă de peste 70 de ani.

„Aceasta nu este altceva decât discriminare în funcție de vârstă”, susține politicianul.

ADAC, cel mai mare club automobilistic din Europa, critică măsurile propuse de UE și spune despre aceste reforme că sunt „neproporționale”. Șoferii mai în vârstă sunt, de obicei, „caracterizati de un stil de condus adaptat situației și de condus anticipat. Ei evită manevrele riscante”.

Deși poate exista o scădere a performanței odată cu creșterea în vârstă, riscul de accident nu este excepțional de mare, potrivit ADAC. Asociația „respinge măsurile planificate care se referă la o anumită vârstă”. Ei cer ca, în cazul în care „sunt identificate probleme de sănătate, medicul curant ar trebui să fie consultat pentru a obține o evaluare a propriei aptitudini de a conduce. Şi, dacă este necesar, pentru a iniția măsuri suplimentare. Iar acest lucru să se aplică tuturor grupelor de vârstă”.

Deciziile UE cu privire la șoferii seniori au fost criticate și pe rețelele de socializare.

„Este amuzant că ar trebui să lucrez până la 70 de ani. Şi de îndată ce nu trebuie să mai lucrez, nu am voie să conduc o mașină”, este un comentariu pe Twitter. „Discriminare în funcție de vârstă”, se plâng alții și critică măsura: „Nu au altceva de făcut în UE decât interdicții?”

Legislația în mai multe țări Europene

În Germania, șoferii care au trecut de 70 de ani nu sunt verificați în mod regular. Persoanele care au trecut testul obțin, de obicei, permis de conducere pe viață. Există și situații în care autoritățile pot suspenda dreptul de a conduce unei persoane. În cazul în care sunt nereguli, autoritățile pot cere o evaluare a aptitudinilor șoferului, iar dacă este necesar vor retrage permisul acestuia.

Seniorii pot decide în mod voluntar să predea permisul de conducere sau pot cere o evaluare. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți nemți cer ca seniorilor să li se verifice în mod regulat aptitudinea de a conduce.

În unele țări din UE, șoferii cu vârsta peste 70 de ani sunt testați în mod regulat pentru a vedea dacă mai pot conduce cu adevărat. UE dorește acum să introducă acest lucru pentru toate statele membre, potrivit merkur.de.

Nici în România nu există o lege care să interzică dreptul de a conduce odată cu înaintarea în vârstă. Chiar și o persoană de peste 80 de ani care este aptă să conducă o poate face, potrivit Codului Rutier 2022. Seniorilor nu li se mai reînnoiește permisul de conducere doar în cazul în care nu mai trec analizele medicale, iar medicul consideră că nu sunt apți pentru a conduce.