Schimbare revoluționară a metaparadigmei sociale, propusă de Dan Voiculescu

Schimbare revoluționară a metaparadigmei sociale, propusă de Dan Voiculescu

Dan Voiculescu propune o schimbare revoluționară a metaparadigmei societății de astăzi, în Tratatul Umanismului Pragmatic, cea mai recentă lucrare a sa, lansată joi la Biblioteca Academiei Române.

Afirmând că organizarea în plan economic, politic și social, pe „orizontala stânga – dreapta”, nu mai corespunde nevoilor actuale ale societății și propune schimbarea axei într-una verticală, pe care se află trei categorii de oameni, creativi, executivi și vulnerabili.

„Nu mai suntem organizați pe orizontală. Trebuie să ne gândim să ne organizăm pe verticală. Sus, oamenii care pot crea, de la artă, până la producție și servicii. O categorie nu foarte numeroasă, dar foarte valoroasă. Există sume enorme de bani, există o enormă forță de muncă. Dar lucrurile nu merg. De ce? Pentru că nu mai sunt idei. 

Banii stau, forța de muncă stagnează. Avem nevoie de organizarea societății pe creatori, executivi și mai avem nevoie să nu uităm că există oameni pe lumea asta care suferă. Ma refer la cei care nu suferă din vina lor. Oameni bolnavi, oameni singuri. Trebuie să avem grijă și de ei. Doctrina umanistă transformă orizontala stânga - dreapta în verticala creatori, executivi și vulnerabili, astfel încât să se respecte vechiul principiu <<omul potrivit, la locul potrivit>>”, a spus Dan Voiculescu la lansarea Tratatului.

Acesta a explicat că a ajuns la umanismul pragmatic, după ce a constatat că natura umană a fost ignorată mereu, inclusiv în socialism sau capitalism. 

„În 1989 m-am trezit în mijlocul unei furtuni. A venit Revoluția, iar eu aveam zece ani de activitate capitalistă Am spus bine, s-a întâmplat, e real, e prezent. Ce urmează? E bine să gândești în prezent ce s-a întâmplat în trecut, pentru a putea construi viitorul fără greșelile trecutului. Socialism, capitalism, feudalism, sclavagism. Toate acestea nu au ținut cont de natura umană. (...) Oamenii au calitățile lor. Tot ce trebuie să facem este să descoperim aceste calități și să le fructificam pentru ei și pentru societate. (...) Cu toții avem datoria, dacă nu pentru noi, pentru copii și nepoți, să încercăm să schimbăm metaparadigma de astăzi. Metaparadigma stânga – dreapta. Capital financiar – capital uman. Nu sunt criterii legate de aritmetică, sunt criterii umane”, a mai spus Dan Voiculescu.

Lucrea editată de Editura Academiei Române explică și dezvoltă principalele idei ale umanismului pragmatic, oferind o perspectivă inovatoare asupra unui nou model economic, social și politic. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News