Schimbare în Constituția din Republica Moldova. Ce va fi adoptat în actul fundamental al țării
- Nicolae Comănescu
- 29 iulie 2024, 13:47
Republica Moldova. Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Constituției din Republica Moldova, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a vorbit despre însemnătatea actului fundamental al țării. Și a precizat că se va petrece și o schimbare importantă, din luna octombrie a acestui an.
Marea schimbare așteptată în Republica Moldova, la data de 20 octombrie
„Celebrăm astăzi un moment important, Ziua Constituției. Sunt 30 de ani de la adoptarea ei. Alături de noi avem onoarea să-i avem pe deputații care au fost prezenți la ședința din 1994. Unii dintre voi v-ați abținut atunci să votați Constituția, din protest față de impunerea unei redacții trunchiate a articolului 13, care reprezintă un neadevăr științific cu privire la limba de stat”, a spus liderul Parlamentului.
Igor Grosu a vorbit și despre un mare eveniment consemnat anul trecut. „Mă bucur că în 2023 am făcut dreptate limbii și limba română e limba oficială a statului. Au fost tentative de a contesta acest adevăr, dar Curtea Constituțională a pus punct acestei speculații și sintagma ”limba română” rămâne în toată legislația, inclusiv în Constituție”, a mai precizat președintele Legislativului.
Calea europeană pe care a pornit țara
Demnitarul a spus că identitatea cetățenilor din Moldova este una europeană. Într-o perioadă în care țara face eforturi susținute pentru a îndeplini condițiile de aderare la structurile Uniunii Europene (UE).
În acest an, la data de 20 octombrie sunt organizate alegeri prezidențiale și un referendum crucial, care trebuie să certifice calea europeană pe care a pornit Republica Moldova.
„După 20 octombrie, acest deziderat va fi introdus și în Constituție. Viitorul nostru e unul european. În numele Constituției trebuie să ne continuăm calea europeană și să fim fermi în această alegere. Vreau să vă asigur că vom continua să veghem respectarea Constituției și vom susține parcursul european al țării noastre, bazat pe unitate, perseverență și dorința de a construi o Moldovă europeană aici, acasă”, a mai declarat Igor Grosu, conform deschide.md.