Schimbare importantă pentru șoferi. Viața le va deveni mai ușoară

Schimbare importantă pentru șoferi. Viața le va deveni mai ușoară Rovinieta. Sursa foto: dailydriven.ro

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că, începând de joi, 27 iunie, rovinieta poate fi achiziționată și de pe platforma ghiseul.ro.

Plata se va face exclusiv cu cardul

„CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi că, în urma încheierii acordului de parteneriat între CNAIR și Autoritatea pentru Digitalizarea României, persoanele fizice care dețin cont pe www.ghiseul.ro pot achita tariful de utilizare (rovinieta) prin intermediul site-ului menționat, plata putând fi efectuată exclusiv prin intermediul cardului bancar,” au declarat reprezentanții CNAIR.

Această nouă modalitate de achiziție a rovinietei vine în sprijinul utilizatorilor, facilitând accesul la serviciile CNAIR printr-o platformă digitală ușor de utilizat.

Cine trebuie să achite rovinieta

Obligația achitării rovinietei se aplică pentru orice vehicul rutier care circulă pe rețeaua de drumuri naționale. Nu este necesară plata rovinietei pentru vehicule, atunci când acestea circulă pe rețeaua de drumuri aflate în intravilanul municipiilor, între indicatoarele de intrare/ieșire în și din acestea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicio categorie de vehicule nu este exclusă de la plata rovinietei. Obligația este valabilă atât pentru toate categoriile de vehicule înmatriculate în România, cât și pentru cele înmatriculate în alte state, fără discriminare. De asemenea, nu contează dacă deținătorul vehicului este persoană fizică sau juridică.

Prin vehicul se înțelege orice autovehicul rutier înmatriculat, având cel puțin două axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul și semiremorcă ori remorcile tractate de acesta. Vehiculele de transport mixt se încadrează în categoria vehiculelor de transport marfă.

Prin utilizator al rețelei de drumuri naționale se înțelege persoana fizică sau juridică ce deține sau, după caz, poate folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România (utilizatori români) respectiv vehicule înmatriculate în alte state (utilizatori străini).

CNAIR

Rovinieta. Sursa foto: arhiva EVZ

Categorii rovinietă în funcție de autovehicul

  • Rovinieta / rovigneta categoria A: Autoturisme
  • Rovinieta / rovigneta categoria B: Vehicule de transport marfă cu 0 t mai mic decât MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t;
  • Rovinieta / rovigneta categoria C: Vehicule de transport marfă cu 3,5 t mai mic decât MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t;
  • Rovinieta / rovigneta categoria D: Vehicule de transport marfă cu 7,5 t mai mic decât MTMA mai mic decât 12,0 t;
  • Rovinieta / rovigneta categoria E: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0t, cu maximum 3 axe (inclusiv);
  • Rovinieta / rovigneta categoria F: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0t, cu minimum 4 axe (inclusiv);
  • Rovinieta / rovigneta categoria G: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv  conducătorul auto);
  • Rovinieta / rovigneta categoria H: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto).

Revista presei