Evenimentul Zilei > Social > “Schimbăm regulile” -GREVĂ JAPONEZĂ în instituțiile publice din CONSTANȚA
“Schimbăm regulile” -GREVĂ JAPONEZĂ în instituțiile publice din CONSTANȚA

“Schimbăm regulile” -GREVĂ JAPONEZĂ în instituțiile publice din CONSTANȚA

Cel puțin 13.000 din cei 20.000 de membri ai Cartel Alfa Constanța vor fi, vineri, în grevă japoneză, purtând banderole albe pentru a atrage atenția asupra necesității schimbării legii Dialogului Social. Ei cer reintroducerea contractelor la nivel național, dar și sectorial, “lipsa lor favorizând munca precară, discriminarea, salariile menținute la cel mai scăzut nivel”.

Potrivit liderilor Cartel Alfa Constanța, greva japoneză cu sloganul “Schimbăm regulile”, organizată vineri, 5 octombrie, este un semnal de alarmă tras parlamentarilor și guvernanților care trebuie să modifice legea Dialogului Social adoptată în 2010, în perioada austerității. România a înregistrat însă, constant, creștere economică peste media europeană dar de această creștere, susțin sindicaliștii, nu au beneficiat tocmai cei care au contribuit la ea, lucrătorii. De aceea, peste 13.000 de angajați din primării, port, firme, companii naționale intră în grevă japoneză la Constanța.

“Lucrătorii sunt cei care produc plusvaloarea și munca lor trebuie să se reflecte și în veniturile salariaților”, a declarat liderul Cartel Alfa, Ion Caraignat, într-o conferință de presă. Sindicaliștii cer și reintroducerea contractele sectoriale la nivel național, care au scoase după dispariția contractului la nivel național. “La ora actuală mai există doar contractul în învățământ. Lipsa lor îi dezavantajează pe salariați, prin ele se stabilea o anumită ierarhizare a salariilor. Dispariția acestor ierarhizări duce ca majoritatea salariaților din mediul privat, aproape 60%, să aibă salariu minim pe economie. E forte mic.”

Primăria Constanța, Consiliul Județean, Centrala Nucleară Cernavodă au interzis greva japoneză de vineri. Iar salariaților din bănci dar și din marile lanțuri de magazine din Constanța li s-a interzis, potrivit lui Ion Caraignat să poarte banderole albe pe motiv că ar afectat imaginea companiei. Costică Dram, unul dintre liderii Cartel Alfa Constanța susține că în parlament sunt mulțime de foști lideri sindicali care știu bine ce ar însemna, pentru salariații din România, schimbarea legii Dialogului Social. Iar președintele Sindicatului Polițiștilor din Constanța, Vasile Zelca, sprijină demersul Cartel Alfa “deoarece traiul decent atrage după sine scăderea infracționalității.”