Se schimbă Codul Educației. Exmatricularea va fi mai simplă

Se schimbă Codul Educației. Exmatricularea va fi mai simplă Sursa foto: Arhiva EVZ

Se schimbă Codul Educației în Republica Moldova. Exmatricularea va fi mai simplă și mai rapidă.

Exmatricularea elevilor indisciplinați din Republica Moldova va fi mai simplă, potrivit unei noi prevederi din Codul Educației.

Cazurile care aduc după sine exmatricularea

Proiectul de rezoluție a fost aprobat miercuri de Cabinetul de Miniștri. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că elevii claselor de liceu care comit abateri foarte grave - violențe față de alți elevi sau profesori - vor fi trași la răspundere pentru acest lucru prin lege.

Reglementările interne ale instituțiilor de învățământ din Republica Moldova vor fi completate cu mai multe puncte privind măsurile disciplinare față de elevii care se comportă agresiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru abateri minore, elevii vor primi mustrare verbală, mustrare scrisă sau suspendare temporară de la cursuri.

Dan Perciun

Dan Perciun. Sursa foto: FB

Care sunt abaterile grave

În cazurile de violență fizică, psihologică sau verbală împotriva altor elevi, profesori sau a personalului tehnic al școlii, contravenienții riscă o pedeapsă mai gravă. Elevii vor putea primi avertisment pentru exmatriculare, exmatriculare cu drept de înscriere pentru anul universitar următor (cu excepția elevilor de clasa a X-a) și, de asemenea, exmatriculare fără dreptul de reînscriere la același liceu.

„Instituțiile de învățământ ar trebui să fie spații sigure pentru profesori și studenți, unde violența și bullying-ul nu își au locul și nu vor fi tolerate. În cazul abaterilor disciplinare mai ușoare, se poate vorbi de eliminarea temporară de la cursuri sau suspendarea până la 15 zile pe an, dar nu mai mult de 5 zile după un singur incident”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun. .

În majoritatea țărilor europene, astfel de prevederi există de mult timp, a spus ministrul, citând exemplul României.

agresiune

Agresiunile în școli, pedepsite drastic / sursa foto: Arhuva EvZ

Exmatricularea și celelalte pedepse vor putea fi contestate

Dan Perciun a mai spus că toate aceste sancțiuni pot fi contestate de elevi și părinții acestora.

Totodată, legea mai prevede ca celor care au săvârșit o infracțiune și au fost pedepsiți pentru aceasta să li se acorde asistență psihologică. De asemenea, și profesorii care au fost supuși violenței la locul de muncă pot conta pe ajutorul unui psiholog.

Proiectul mai prevede că sancțiunile instituției de învățământ se aplică acțiunilor ilegale săvârșite de elevi pe teritoriul instituției de învățământ sau în imediata apropiere a acesteia, ori în timpul activităților extrașcolare. În plus, elevilor li se vor putea cere și despăgubiri materiale pentru eventualele distrugeri provocate.