Schimb de replici SUA-Rusia, pe tema armamentului din Europa de Est
- Simona Stupar
- 17 iunie 2015, 00:00
Planul SUA de a desfășura armament greu și forțe în Europa de Est este încă într-o etapă incipientă, potrivit Casei Albe, dar Rusia s-a grăbit să condamne acțiunea, considerând că este vorba despre „o agresiune”
Statele Unite intenţionează să amplaseze armament greu în ţări din zona baltică şi estul Europei, printre care Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria și probabil Ungaria. Polonia a recunoscut că au existat discuţii cu americanii despre posibila desfăşurare de armament greu pe teritoriul său, iar Lituania a confirmat că va primi, în viitorul apropiat, acest tip de echipament militar. Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, a precizat, însă, că până acum Bulgaria n-a discutat despre staționarea de armament greu pe teritoriul său.
Planul, în stadiu incipient
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunțat, ieri, că planul Washingtonului este în concordanță cu angajamentul NATO de a proteja Europa și este abia la început. „Am semnat un tratat NATO care vizează apărarea aliaţilor noştri, un document pe care SUA şi preşedintele lor îl respectă în mod serios”, a spus el.
Dacă planul va fi pus în practică, ar fi vorba despre cea mai mare desfășurare de forțe ale SUA în noile state membre NATO.
Presa internațională a scris că propunerea americanilor reprezintă cel mai important răspuns al Occidentului la amenințările venite din partea Rusiei, iar Moscova a avertizat că este „cel mai agresiv pas” de la Războiul Rece încoace.
Țările NATO de la granița cu Rusia, îngrijorate după intervenția Kremlinului în Ucraina, au cerut Alianței să desfășoare cel puțin o brigadă, pentru a le proteja frontierele. Dar NATO a semnat, în 1997, un tratat cu Rusia, care interzice staționarea permanentă a forțelor de luptă la est de Germania, în „mediul de securitate actual și viitor”.
Acuzațiile rușilor
Planul include trimiterea a 250 de vehicule blindate, printre care tancuri Abrams M1, mașini blindate pentru infanterie tip M2 Bradley, precum și piese de artilerie autopropulsate M109, tip Howitzer, după cum anunța, încă de la începutul anului, generalul Ben Hodges, comandatul trupelor terestre americane din Europa. Planul ar putea fi aprobat de miniștrii Apărării din NATO, luna aceasta, la Bruxelles.
Acțiunea „va submina dispozițiilecheie ale Actului Fondator Federația Rusă- NATO din 1997”, susține Ministerul rus de Externe. Presa rusă consemnează afirmațiile oficialilor de la Moscova, care spun că SUA și aliaţii lor „subminează Actul Fondator Rusia-NATO - în care Alianţa a promis să nu desfăşoare, în mod permanent, forţe combatante substanţiale pe teritoriul anumitor ţări”.