Schengen, o nouă încercare. Ce urmează la consiliul JAI de la Luxemburg

Schengen, o nouă încercare. Ce urmează la consiliul JAI de la Luxemburg JAI. Sursa foto: Facebook

Joi și vineri, Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reunește la Luxemburg. Printre principalele subiecte de discuție se numără spațiul Schengen și Pactul pentru migrație.

Alte teme abordate vor include lupta împotriva abuzului sexual asupra copiilor, combaterea traficului de droguri, combaterea corupției, drepturile fundamentale și progresul în construirea Parchetului European.

Spațiul Schengen, subiect de discuție la Consiliul JAI

În legătură cu spațiul Schengen, Comisia Europeană va prezenta pe 13 iunie Pachetul Schengen 2024, care va evalua starea actuală a liberei circulații în Europa. Miniștrii de interne vor stabili ulterior „prioritățile pentru ciclul Consiliului Schengen 2024-2025”.

Miniștrii sunt așteptați să aprobe Declarația Schengen, angajându-se să asigure funcționarea continuă a liberei circulații în fața provocărilor actuale și viitoare.

Ne puteți urmări și pe Google News
Spațiul Schengen

Spațiul Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

În acest context, miniștrii vor evalua implementarea interoperabilității sistemelor informatice destinate combaterii criminalității și securității frontierelor.

În ceea ce privește migrația, discuțiile vin în contextul adoptării Pactului privind migrația și azilul de către Consiliul European.

Acesta reprezintă o reformă extinsă a cadrului legal al UE în domeniul azilului și migrației, iar statele membre au la dispoziție doi ani pentru a implementa setul de reguli.

Măsuri pentru combaterea abuzurilor asupra minorilor

La 13 iunie, președinția Uniunii Europene va prezenta miniștrilor de interne de la Consiliul JAI progresul înregistrat în privința unei propuneri legislative pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor.

Această inițiativă legislativă ar impune companiilor de internet obligația de a raporta autorităților cazurile de abuz sexual online asupra copiilor identificate pe platformele lor.

Totodată, se anticipează adoptarea de concluzii referitoare la un raport publicat de Europol în aprilie 2024, care analizează rețelele criminale cu risc ridicat, după ce președinția va prezenta un raport privind progresele înregistrate în lupta împotriva traficului de droguri și a crimei organizate.

Laura Codruța Kovesi va prezenta la Consiliul JAI un raport privind activităţile Parchetului European

Pe 14 iunie 2024, președinția UE va încerca să obțină un acord cu privire la un mandat de negociere pentru o directivă menită să combată corupția.

Propunerea se structurează pe trei piloni esențiali: prevenire, detectare și sancțiuni. O inovație majoră constă în integrarea, pentru prima dată la nivelul UE, a normelor referitoare la corupție în sectorul public și privat într-un singur act juridic.

În aceeași zi se așteaptă ca miniștrii justiției să adopte concluzii privind fortificarea și protejarea dezbaterilor democratice libere, deschise și informate în legătură cu drepturile fundamentale.

Laura Codruța Kovesi, Parchetul European

Laura Codruța Kovesi. Sursa foto: EVZ

Pe lângă acestea, procuroarea-șefă europeană, Laura Codruța Kovesi, va expune la Consiliul JAI un raport detaliat despre activitățile desfășurate de Parchetul European, conform Agerpres.