Schema prin care erau albite șpăgile în cazul lui Sorin Oprescu. Condamnare la nouă ani de închisoare pentru un ieșean implicat în dosar

Schema prin care erau albite șpăgile în cazul lui Sorin Oprescu. Condamnare la nouă ani de închisoare pentru un ieșean implicat în dosar Sursa foto: arhiva EVZ

Un ieșean condamnat pentru spălare de bani ar fi fost implicat în „albirea” banilor destinați șpăgilor cerute de fostul primar general Sorin Oprescu. Sumele ar fi fost plimbate prin diferite conturi ale firmelor patronate de acesta, în schimbul unui comision. Banii erau retrași, ulterior, în numerarfără ca ieșeanul să mai achite și taxele datorate statului, faptă ce i-a adus o condamnare, în primă instanță de 9 ani.

Omul de afaceri Claudiu Bengalici, zis „Ben”, din Iași, a fost implicat într-o operațiune de spălare de bani, prin care sume destinate mituirii unor oficiali erau retrase din conturi și transformate în numerar. Între cei care ar fi beneficiat de pe urma schemei puse la punct de ieșean ar fi fost și fostul primar general Sorin Oprescu, condamnat definitive, dar fugit în Grecia.

Ieșeanul a primit o condamnare, până acum, pentru spălare de bani, dar are pe rol și un proces pentru evaziune fiscală. Aceasta deoarece Ben, uita să plătească taxele și impozitele datorate statului pentru șpăgile pe care le transfera prin conturile sale. El a primit deja o primă sentință, pentru evaziune fiscală, de nouă ani, însă nu este definitivă.

În cazul lui Bengalici, procurorii DNA au stabilit că, în perioada 2013-2015, a funcționat un grup infracțional organizat în administraţia locală bucureşteană a funcţionat prin care mai multe firme primeau contracte publice de la instituții aflate în subordinea Primăriei Generale, conduse de Sorin Oprescu. În schimbul acestora, patronii firmelor trebuiau să achite o parte din profit sub formă de mită, unor oficiali. Între cei implicați se număra și fostul primar general Sorin Oprescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzațiile formulate de procurorii DNA

În cadrul acestui grup, au precizat procurorii DNA, Claudiu Bengalici, zis „Ben”, avea un rol esențial. El trebuia să spele banii destinați mitei plătite de firmele care beneficiau de contracte cu Primăria București. Era vorba despre o schemă prin care banii erau scoși din firmele respective, prin intermediul unui SRL deținut de acesta, Delta Construct Invest SRL, sub forma unor achiziții fictive.

Mai exact, banii destinați șpăgilor erau transferați în conturile companiilor controlate de Bengalici, iar în final erau retrași, de acesta, sub formă de numerar, din bancă. Astfel, beneficiarul real al sumelor rămânea necunoscut.

Autoritățile au stabilit că, prin această schema au fost retrași în jur de 9 milioane de lei, proveniți de la mai multe firme care aveau contracte cu instituțiile subordonate Primăriei Generale. La final, ieșeanul reținea un comision 13,5%, din suma „albită”.

Odată cu ancheta în dosarul Oprescu, schema ieșeanului a ieșit la iveală, iar el a fost trimis în judecată și a primit o condamnare de 6 ani şi 6 luni de închisoare, printr-o decizie a Curții de Apel București.

Condamnat pentru evaziune fiscală de Tribunalul Iași

Problemele ieșeanului cu legea nu s-au încheiat aici. Ancheta în cazul său a fost extinsă, astfel că a fost trimis în judecată și pentru evaziune fiscală. Autoritățile au ajuns la concluzia că el nu și-a achitat obligațiile către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, în sumă totală de 2,8 milioane lei.

„Tranzacţiile declarate de către SC Delta Construct Invest SRL în declaraţii fiscale au avut un caracter fictiv, nereal, fără un conţinut economic concret, real, cu scopul creării unor avantaje fiscale de către beneficiarii finali, prin crearea unor circuite economice disimulate, utilizându-se în acest scop documente fiscale care nu au o bază reală şi legală. Pentru SC Delta Construct Invest SRL, prin înregistrarea şi declararea unor achiziţii fictive, s-a realizat majorarea bazei impozabile la calculul taxei pe valoare adăugată deduse şi majorarea bazei cheltuielilor deductibile la calculul impozitului pe venituri realizate”, au arătat procurorii.

În fața acuzațiilor, ieșeanu s-a apărat spunând că el nu a fost decât un executant care a urmat ordinele altora, însă judecătorii tribunalului ieşean i-au respins susținerile.

„Inculpatul a comis infracţiunea de evaziune fiscală în calitate de autor, respectiv în calitate de administrator de fapt al societăţii SC Delta Construct Invest SRL, societate pentru care a depus declaraţiile fiscale în care a declarat operaţiuni fictive, ceea ce a condus la producerea prejudiciului bugetului consolidat al statului, Bengalici Claudiu nefiind acuzat în această cauză că a ajutat o altă persoană să comită infracţiunea de evaziune fiscală. Şi-a asumat calitatea de administrator de fapt al societăţii, iar rolul său nu a fost pasiv, fiind implicat în derularea tranzacţiilor societăţii, aspecte pe care le-a şi recunoscut”, au explicat judecătorii, în decizia de condamnare, conform Ziarul de Iași.

Drept urmare, Claudiu Bengalici a fost condamnat la o pedeapsă de nouă ani de închisoare, de Tribunalul Iași, pentruevaziune fiscală. În plus, el urmează să mai plătească și prejudiciul de 2,8 milioane lei calculat de autoritățile fiscale în dreptul firmelor sale. Decizia judecătorilor nu este definitivă și a fost contestată la Curtea de Apel Iași.