Un șofer român a intrat cu mașina în coloana oficială a președintelui Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, compusă din cel puțin 35 de mașini. S-a întâmplat în Roma, unde oficialul se afla într-o vizită de stat. „Impactul a fost unul violent”, a scris presa internațională.
Joe Biden s-a deplasat în Europa a doua oară după ce a preluat mandatul de președinte al SUA. Prima sa vizită oficială a fost la Vatican, unde s-a întâlnit cu Papa Francisc. După această întâlnire și înaintea primirii lui Joe Biden la sediul palatului din Quirinale de către președintele Italiei, Sergio Mattarella, în centrul Romei s-a produs un accident.
Un șofer român a tamponat o limuzină din coloana lui Joe Biden
Presa italiană a precizat că „impactul a fost unul destul de violent”, după ce un șofer român în vârstă de 40 de ani a tamponat o limuzină americană din coloana de minimum 35 de mașini blindate a președintelui SUA.
Publicaţia Corriere della Sera a transmis că șoferul limuzinei nu a fost afectat de accident astfel încât coloana oficială a lui Joe Biden și-a continuat drumul fără să se abată de la traseu. Șoferul român, însă, s-a lovit la mână, însă nu este vorba despre nimic grav, potrivit relatărilor presei italiene.
Președintele SUA va participa la reuniunile G20
Următoarea apariție oficială a președintelui SUA va avea loc în cadrul reuniunilor G20, în cadrul cărora Joe Biden încearcă să ajungă la un acord privind impunerea unei rate minimale globale de impozitare a companiilor. Poziția liderului american vine în contextul în care acesta a subliniat importanța pe care o acordă necesității „de a face regulile concurenței mai echitabile în sistemul fiscal internațional”.
Anterior, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis într-o postare pe contul său de Twitter că a avut „o comunicare bună” cu președintele american, Joe Biden.
În timpul convorbirilor sale anterioare cu von der Leyen, Biden și-a exprimat „sprijinul puternic” pentru continuarea procesului de aderare la UE a Balcanilor de Vest. Este de așteptat ca declaraţia de la sfârşitul reuniunii să reitereze garanțiile Bruxelles-ului pentru viitoarea aderare a celor șase țări-Serbia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord, însă țările bogate din nordul Europei sunt îngrijorate de posibilitatea repetării unei primiri grăbite ca în cazul României și Bulgariei (2007) sau a unor fenomene precum afluxul masiv de lucrători din Europa de Est în Marea Britanie, care i-a determinat pe mulți cetăţeni din această ţară să se întoarcă împotriva UE, susțin unele voci din Parlamentul European.