Scenariu pe holurile puterii: Vasile Dîncu, variantă de prim-ministru PSD

Scenariu pe holurile puterii: Vasile Dîncu, variantă de prim-ministru PSD

Reactivat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi apropiat de fostul director SRI, George Maior, vicepremierul Vasile Dîncu îşi doreşte să fie prim-ministru, au relatat surse PSD pentru EVZ. El are șanse să fie acceptat la Palatul Cotroceni

Numele lui Vasile Dîncu circulă pe majoritatea listelor scurte din PSD cu posibili candidaţi pentru funcţia de prim-ministru. Surse din partid au explicat EVZ că unul dintre atuurile lui Dîncu este că reprezintă unul din puţinele nume asociate cu PSD pe care preşedintele Klaus Iohannis ar fi dispus să le nominalizeze pentru şefia Palatului Victoria. Un alt punct în favoarea lui Vasile Dîncu este că nu vizează funcţia de preşedinte PSD şi nu ar reprezenta o ameninţare pentru Liviu Dragnea, spun surse din partid. Relaţia sa apropiată cu ambasadorul în SUA, George Maior, ex-şef SRI, ar putea să fie un avantaj în plan extern pentru Vasile Dîncu.

În acelaşi timp, în partid s-a discutat că Vasile Dîncu nu este suficient de cunoscut şi nu a avut rezultate electorale. „Trebuie să fie cunoscut, respectat, cu rezultate, un om cu vechime, din conducerea actuală, care să fie anti-hărţuiala DNA”, este profilul candidatului pe care PSD l-ar susţine pentru funcţia de premier, a declarat un lider central PSD pentru EVZ. De asemenea, o prea mare apropiere de Palatul Cotroceni i-ar putea fi fatală lui Vasile Dîncu. „PSDului nu-i poţi da premierul în plic”, spun sursele citate.

Imediat după ce a preluat conducerea partidului, Dragnea l-a scos pe Vasile Dâncu de la naftalină şi i-a oferit acestuia statutul de „creier” al reformei PSD. Dâncu ieşise din politica mare în 2007 după ce fusese vicepreşedinte naţional PSD şi fost ministru al Informaţiilor în Guvernul Năstase.

Dragnea, prima opţiune

Primul nume de premier în PSD rămâne Liviu Dragnea, preşedintele partidului. În calculele din partid, Vasile Dîncu vine ca variantă de rezervă, în cazul în care Dragnea nu va dori să fie propunerea partidului pentru primministru, sau în cazul în care Klaus Iohannis nu i-ar accepta nominalizarea din cauza condamnării sale în dosarul „Referendumul”.

Întrebat dacă Vasile Dîncu ar fi acceptabil ca premier, Liviu Dragnea l-a lăudat pe acesta pentru prestaţia sa în actualul Guvern. „Despre Dîncu pot să spun că (...) PNDL duduie, ăsta e cuvântul. Dacă acolo venea altcineva şi nu Vasile Dîncu, acest program era închis”, a declarat recent Liviu Dragnea, într-o emisiune televizată.

Vasile Dîncu a aterizat în noul Guvern tehnocrat pe scaunul lui Dragnea din guvernul PSD - ministru al Dezvoltării - şi a continuat proiectul de „suflet” al acestui: PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală).

FOTO: Victor Ponta vede o femeie ca posibil premier PSD

Variantele Andronescu şi Plumb

În schimb, fostul premier Victor Ponta crede că PSD, care ar trebui s[ formeze guvernul cu ALDE, ar putea să propună o femeie pentru funcţia de premier. „Premierul PSD trebuie să fie un fost ministru PSD, poate chiar o doamnă”, a declarat Ponta, sâmbătă, la Antena 3. Foştii miniştri Ecaterina Andronescu şi Rovana Plumb se încadrează în descriere.

Andronescu este unul dintre PSD-iştii cu vechime şi notorietate, a fost ministru al Educaţiei în Guvernele Năstase şi Ponta şi ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al partidului. Rovana Plumb a fost ministru al Muncii şi al Mediului în Guvernele Ponta şi a fost numită preşedinte interimar al PSD după demisia lui Ponta din fruntea partidului. Victor Ponta a precizat că „nu se pune problema” ca el să revină în funcţia de premier şi nici să ocupe vreo funcţie de ministru într-un viitor Guvern PSD.

„Nici morţi nu ne certăm”

Victor Ponta a declarat că se înţelege „perfect” cu liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru că nu-şi mai vorbesc şi s-a autointitulat ca fiind „opoziţia din PSD”. „Având în vedere că armata în general tace, vocea mea se aude, după cum vedeţi”. „Nu ne certăm la televizor nici morţi”, a spus, însă Ponta. Liviu Dragnea nu vrea să răspundă la înţepături. „Mă ocup de lucruri serioase împreună cu toţi colegii din partid şi nu vreau să răspund nici la înţepături, nici la ironii”, a spus el.

Guvern PNL-USR-PMP

Proaspăt exclus din PNL, senatorul Cristian Bodea a lansat, ieri, scenariul formării unui Guvern PNL-USR-PMP: „Imediat după alegeri, se va forța instalarea lui Dacian Cioloş, susținut de PNL-ul lui Klaus Iohannis, USR-ul lui Soros şi PMP-ul lui Băsescu”. Potrivit scenariului avansat de Bodea, în primăvara anului 2017 cele trei partide vor fuziona în vederea alegerilor parlamentare din 2019. „Se va împlini, în sfârşit, planul la care lucrează unii de la Bruxelles din 2004 şi pentru care a fost trimis Julien acasă: marele Partid Popular (20+5+5). Băsescu e destul de versat că să semnalizeze stânga şi să o ia la dreapta”, a adăugat Bodea.