Scenariu de război la Iași. Pacienții COVID sunt tratați în spital ca pe front

Scenariu de război la Iași. Pacienții COVID sunt tratați în spital ca pe front Sursa: Arhiva EVZ

Situație extrem de dificilă la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, unde bolnavii de COVID sunt ventilați manual din cauză că nu mai există locuri la ATI.

Numărul mare de bolnavi COVID, internați în stare dificilă, a dus la blocarea secției ATI a cunoscutului spital din Iași. Locurile de la ATI au fost ocupate, iar instalația de oxigen nu mai face față pentru a acoperi toate solicitările.

În aceste condiții, cadrele medicale recurg la tot felul de improvizații pentru a nu pierde nici un pacient aflat într-o situație gravă. Astfel s-a ajuns ca medicii, asistentele și infirmierele să-i ventileze manual pe bolnavii care au nevoie de ajutor. La ATI, la unitatea medicală din Iași se lucrează ca în război, fără pauză, în condiții din ce în ce mai dificile, după cum relatează Ziarul de Iași

Marți dimineaţă, la camera de gardă, ziua a început cu 20 de pacienţi la Terapie Intesivă, cu forme severe de COVID-19. Dintre aceștia, 11 pacienți erau intubaţi, 7 ventilaţi non-invaziv şi doi pe flux mare de oxigen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre pacienți, de 27 de ani, era într-o stare gravă cu o mulțime de afecțiuni care necesita îngrijiri speciale. Nu a considerat necesar să se vaccineze, iar acum era susținut de aparate pentru a fi menținut în viață.

Scene dramatice în saloanele ATI

Sursa foto: EVZ

Majoritatea pacienților sunt nevaccinați

Procentul pacienților nevaccinați internați în secția ATI de la Spitalul „Sfântul Spiridon” este de 99%. Conform sursei citate în ultimul timp se internează familii întregi cu șanse mici să supraviețuiască bolii. Aşa a fost cazul unei mame de 56 de ani și a fiicei de 37 de ani, ambele nevaccinate, internate în stare gravă. Fiica a căpătat şi o miocardită, din cauza COVID, și s-a stins înaintea mamei, care i-a urmat, la scurtă vreme.

Din cauză că toate locurile de la ventilator au fost ocupate, iar unul dintre pacienți avea nevoie de ventilație urgentă, din cauză că saturaţia de oxigen îi scăzuse foarte mult, s-a luat decizia să fie ventilat manual.

„Pentru că erau pacienţi ventilaţi de mai multe ore, undeva între 6,45 şi 10,45 unul dintre pacienţi era pe balon. Asta înseamnă că forţa şi mecanica respiratorie au fost suplinite de munca unui brancardier, infirmier, asistent, rând pe rând. Evident, nu este un lucru care este destinat unui membru al echipei medicale, ci a unui aparat care suplineşte mecanica ventilatorie, odată cu aportul de oxigen, cu presiunea pozitivă, cu o frecvenţă constantă. Sunt lucruri mai greu de realizat de către un om”, a spus Diana Cimpoeşu, oordonator UPU/SMURD.

Cadrele medicale sunt epuizate

Doi pacienți COVID au fost transferați, la alte unități medicale, dar acest lucru nu a schimbat cu nimic situația de la UPU, pentru că alţi 10 pacienţi care aveau nevoie de oxigen le-au luat locul. Iar corpul medical, de la brancardier la medic, este epuizat.

„Mă uitam la cifrele de la primele trei săptămâni ale lunii octombrie: egalează luna de vârf, care a fost luna martie a acestui an. Efortul este enorm, pacienţii vin, sunt foarte mulţi, iar noi suntem epuizaţi şi supuşi în acelaşi timp unui risc biologic extrem de mare”, a mai spus Dana Cimpoeșu.