Prima variantă în ceea ce privește creșterea pensiilor este cea de 5%. În același timp, cea de-a doua susține o majorare cu 10%. La o pensie medie de 2.000 de lei, o majorare cu 5% ar însemna 100 de lei.
Guvernul ia în calcul două variante realiste pentru creșterea pensiilor, de anul viitor. O a treia variantă are șanse puține să fie pusă în aplicare, din cauza presiunii asupra bugetului. Astfel, prima variantă ține de creșterea pensiilor cu 5%, iar cea de-a doua reprezintă o majorare cu 10%. Acest lucru înseamnă că o pensie medie de 2.000 de lei va primi în urma majorării cu 5% suma de 100 de lei.
Cea de-a doua varianta se referă la o majorare de 10% sau mai mult. În această situație, pensia ar crește cu 200 de lei. Această creștere este susținută de PSD, partid al cărui lider a declarat că i se pare „inumană” o majorare cu mai puțin de 10%. Cu toate acestea, varianta cea mai puțin realistă din punct de vedere bugetar prevede o majorare de 15%. Acest lucru ar aduce la o pensie de 2.000 de lei un plus de 300 de lei.
Marius Budăi vrea pensii şi salarii cu 10% mai mari din 1 ianuarie
Marius Budăi, ministrul Muncii, precizează că programul se referă în special la sprijinul pentru perioada de iarnă 2022-2023. „Recent am lansat din partea PSD un program de sprijin pentru cetățeni și vom lansa și în continuare. Deja lucrăm la un program pentru iarna 2022-2023, un program de măsuri sociale”.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat și el săptămâna trecută că propunerea PSD, anunțată de ministrul Muncii, despre majorarea pensiilor și salariilor, nu a fost discutată în Guvern. „Nu am discutat în coaliție. Nu avem încă proiectul de buget pentru anul 2023. Nu pot răspunde cu da sau nu”, informează RomaniaTV.