În ultimele trei luni, președintele Vladimir Putin și alți oficiali ruși au amenințat în mod repetat că vor folosi arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei. Potrivit lui Pavel Podvig, fost cercetător la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, acum lucrând în Geneva, rachetele balistice cu rază lungă de acțiune dislocate pe uscat și pe submarine sunt singurele arme nucleare ale Rusiei disponibile pentru utilizare imediată.
Au trecut deja 20o de zile de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, iar lumea se întreabă ce va urma şi cum va reacționa Vladimir Putin, mai ales după rezultatele incredibile din ultimele zile pe care le-a înregistrat armata ucraineană în zona Harkov.
Iar președintele american Joe Biden a precizat din start că orice utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar fi „complet inacceptabilă” și ar „atrage consecințe grave”.
Care sunt scenariile privind modul în care Rusia ar putea folosi în curând o armă nucleară
Un prim mesaj a venit de la un general american în retragere, Barry R. McCaffrey, care a scris pe Twitter că „există în mod clar pericolul unui atac nuclear tactic al unui Putin disperat”.
„Este greu de imaginat care va fi scopul. Un oraș din Ucraina? O unitate militară din Ucraina?” a adăugat McCaffrey.
1. O detonare peste Marea Neagră, fără a provoca victime, dar semnalând că ar putea fi și mai rău.
2. O lovitură de decapitare împotriva conduceri ucrainene, încercând să-l omoare pe președintele Zelenski și consilierii săi în buncărele lor subterane.
3. Un atac nuclear asupra unei ținte militare ucrainene, poate o bază aeriană sau un depozit de aprovizionare, care nu are scopul de a dăuna civililor.
4. Distrugerea unui oraș ucrainean, provocând victime civile în masă și creând teroare.
Este Putin atât de disperat să folosească arme nucleare? Ce spun doi generali americani despre această opțiune
Doi generali americani au vorbit despre posibilitatea lui Vladimir Putin de a utiliza arme nucleare în Ucraina, mai ales acum când armata sa a fost umilită în zona Harkov.
Generalul Ben Hodges susține că ar fi puțin probabil ca liderul rus să utilizeze arme nucleare tactice: ”Există riscul ca Kremlinul să folosească o bombă nucleară în această situație, dar cred că este puțin probabil. Nu există niciun avantaj real pe câmpul de luptă care să fie obținut astfel, ar fi imposibil ca SUA să stea deoparte/ să nu răspundă și nu cred că Putin sau cei mai apropiați consilieri ai săi sunt sinucigași”, a scris generalul pe social media.
Şi continuă: „SUA ar răspunde la folosirea de către Rusia a unei bombe nucleare, deoarece China, Coreea de Nord și Iranul sunt cu ochii pe noi. Dacă nu răspundem, atunci ei vor fi mai îndrăzneți. Răspunsul nu ar fi neapărat nuclear. Există o mulțime de opțiuni în Ucraina /în jurul Ucrainei pe care Kremlinul nu le-ar putea contracara. Ei știu acest lucru. De aceea cred că este puțin probabil”.