Evenimentul Zilei > Politica > Scaunul lui Florin Cîțu se clatină serios. Președintele Iohannis are un plan bine pus la punct
Scaunul lui Florin Cîțu se clatină serios. Președintele Iohannis are un plan bine pus la punct

Scaunul lui Florin Cîțu se clatină serios. Președintele Iohannis are un plan bine pus la punct

Discuția dintre președintele României, Klaus Iohannis și Dan Barna, liderul USR a vizat un scenariu prin care s-ar putea stinge criza politică.

Surse politice susțin că președintele Klaus Iohannis ar fi dispus să renunțe la Florin Cîțu, ca și premier, și să numească un alt liberal, dar doar după data de 25 septembrie. La momentul respectiv ar urma să aibă loc congresul PNL, unde Ludovic Orban ar urma să fie înlocuit de Florin Cîțu.

Încă nu este foarte clar de ce președintele Iohannis urmărește un astfel de scenariu, din moment ce este cunoscut faptul că un lider de partid care nu este și premierul României, nu poate impune planul de guvernare.

Cele trei nume de liberali care sunt vehiculate în prezent, pentru înlocuirea lui Cîțu sunt Rareș Bogdan, ministrul de Interne, Lucian Bode sau Iulian Dumitrescu. Ca să nu ajungă la Parlament, pentru un vot de încredere pentru Guvernul Cîțu, unde nu ar strânge voturi suficiente, președintele Iohannis se pare că a făcut pasul înapoi. El este acum dispus asculte vocea USR și să numească un alt premier. Din acest motiv este și jocul ciudat făcut de Cîțu, în cursul zilei de marți, când a anunțat că nu a luat încă act de demisiile miniștrilor USR. Cîțu uită faptul că demisia este, potrivit Codului Muncii, un act unilateral de voință, de care se ia act, din oficiu.

Dan Barna ar urma să dea un răspuns președintelui și să renunțe la retragerea USR de la guvernare, dar este foarte greu de crezut că acest lucru se va și întâmpla.

Iohannis a vorbit despre criza politică

La Reuniunea Anuală a Diplomației Române, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre criza politică de la București. El i-a rugat pe ambasadori să transmită mesajul că țara noastră este una stabilă din punct de vedere politic și economic.

”Vreau să fac câteva referiri și la situația politică internă. În România, se respectă valorile democratice, Constituția țării și, chiar dacă avem acum o criză guvernamentală, nu ne abatem de la parcursul nostru european și euroatlantic. Vom găsi o soluție bună și pentru această criză. Acesta este mesajul pe care vă rog ca fiecare dintre dumneavoastră să-l transmiteți în statele în care reprezentați țara noastră. România continuă să fie o țară stabilă, care nu deraiază de la valorile și angajamentele asumate! Vă garantez că vom găsi cele mai potrivite soluții pentru actuala criză politică și guvernarea pentru România și pentru români va continua”, a spus președintele României.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: