Scandalul Watergate - 50 de ani de la prima demisie a unui șef de stat american în timpul mandatului
- Florian Olteanu
- 5 iulie 2024, 07:39
Scandalul Watergate - 50 de ani de la prima demisie a unui șef de stat american în timpul mandatului. Cum a rămas Richard Nixon în istorie.
Desigur că Scandalul Watergate reprezintă cel mai cunoscut scandal prezidențial american. Scandalurile Clinton vs Lewinski și Qanon-Capitoliu-Trump au avut și ele o anumită perioadă de celebritate, dar Watergate rămâne un moment deosebit în istoria politică americană.
Scandalul Watergate - doi ani de dispute
Scandalul Watergate a durat între 17 iunie 1972 și 9 august 1974. Clădirea Watergate din Washington DC unde se afla cartierul general al Partidului Democrat, adversar tradițional al Partidului Republican care îl propulsase la Casa Albă în 1969 pe Richard Nixon a fost spartă de un grup de cinci persoane despre care s-a aflat ulterior că instalau microfoane sau fotografiau documente ale democraților pentru ca Grupul pentru Realegerea Președintelui Nixon să știe ce mișcări fac adversarii.
Scandalul Watergate a izbucnit când un paznic de noapte a văzut că pe un orificiu pentru cheie era plasată o bandă adezivă. A îndepărtat-o, nedând importanță momentului, dar ulterior, aceasta era din nou acolo. Doi jurnaliști, Bob Woodward și Carl Bernstein de la Washington Post au început o anchetă care a arătat faptul că acțiunea avea originea tocmai în cele mai discrete birouri ale Casei Albe, iar Președintele Nixon era, cum se zice, „vârât până în gât”.
Președintele Nixon a luptat pentru a pune bariere anchetei Senatului SUA, protejându-și oamenii care aveau în trecutul lor, unii dintre ei, chiar și activități la CIA. Nu doar banda adezivă a deschis Cutia Pandorei. La Casa Albă, Administrația Nixon înregistra în secret toate convorbirile din Biroul Oval.
Scandalul Watergate - secretara minte dar nu e gimnastă! FBI „scurge” informații
În Scandalul Watergate, s-a încercat să se tergiverseze cât mai mult. Richard Nixon a invocat imunitatea prezidențială, refuzând să ofere Comisiei Senatoriale de anchetă înregistrările. Le-a oferit făr 18 minute care lipseau. S-a spus că secretara lui Nixon, din greșeală când a preluat un apel telefonic a apăsat cu piciorul pedala care închidea microfoanele.
Evident, ancheta a stabilit că secretara nu putea stând normal pe scaun să întindă piciorul la pedală când vorbea la telefon. Ar fi trebuit să execute un șpagat care ar fi făcut-o invidioasă și pe campioana olimpică de mai târziu, Nadia Comăneci. În cele din urmă, secretara a demisionat.
Dar oare cum a ajuns scandalul la presă? Woodward și Bernstein au susținut că unul din informatorii lor a fost sursa Deep Throat. Foarte târziu, s-a aflat că acesta era în realitate Mark Felt, numărul 2 în ierarhia FBI. În cele din urmă, Richard Nixon a demisionat pe 8 august 1974, demisia producând efecte din 9 august 1974.
Epilog...
Președintele Nixon s-a considerat toată viața nevinovat ca urmare a Afacerii Watergate. Totuși, nu a fost nimeni naiv să îl creadă, dar succesorul său la Casa Albă, Gerald Ford l-a grațiat pe Richard Nixon la 8 septembrie 1974. Cei implicați în scandalul Watergate au primit anumite pedepse cu închisoarea. Evident, adevărata rețea nu a fost niciodată dezvăluită, grațierea lui Nixon închizând definitiv orice anchetă.
Sursa foto: Wikipedia