Scandalul vaccinărilor peste rând. Șeful Spitalului Militar Focșani a fost înlocuit

Scandalul vaccinărilor peste rând. Șeful Spitalului Militar Focșani a fost înlocuit

Șeful Spitalului Militar Focșani a fost înlocuit de conducerea MAPN după apariția, în spațiul public, a scandalului vaccinărilor peste rând.

MAPN l-a înlocuit pe șeful Spitalului Militar din Focșani.

Șeful de la Spitalul Militar Focșani, colonelul Vasile Roman, a fost schimbat din funcție. Decizia de demitere a fost luată după ce în spațiul public au apărut informații despre vaccinările peste rând. Directorul spitalului a admis că la centrul de vaccinare de la Casa Armatei din Focșani s-au vaccinat mai multe rude ale cadrelor militare.

Într-o investigație Recorder, centrul de la Focșani este menționat printre cele în care s-au făcut vaccinuri peste rând. În urma informațiilor apărute în spațiul public, Ministerul Apărării Naționale a verificat situația vaccinărilor de la Focșani.

Ne puteți urmări și pe Google News

O comisie MAPN a fost desemnată pentru a verifica situația de la Spitalul Militar de Urgență (SMU) „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani.

Concluziile acestor verificări au fost înaintate șefului Statului Major al Apărării, care a transmis un comunicat de presă.

Șeful Spitalului Militar Focșani a fost înlocuit

Conform documentului, în sediul Cercului Militar Focșani au fost organizate două centre de vaccinare. Unul este coordonat de SMU Focșani, iar aici au fost vaccinate persoane din cadrul spitalului și unităților militare arondate. Este vorba despre persoane eligibile în etapele I și II.

Al doilea centru de vaccinare este coordonat de DSP Vrancea, cu patru fluxuri de vaccinare. Două sunt pentru persoane civile din județ, iar alte două pentru militari și aparținători. Și în acest caz este vorba de persoane eligibile în etapele I și II.

„Din totalul de 2.645 doze de vaccin efectuate în total, au fost înregistrate 145 de doze de vaccin (doza I și rapel) administrate unor persoane civile, pentru care nu au putut fi identificate date care să certifice încadrarea în criteriile de eligibilitate stabilite de Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România”, se arată în comunicatul de presă.

În aceste condiții, Ministerul Apărării a dispus o serie de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Astfel, a încetarea împuternicirea actualului comandant al Spitalului Militar de Urgență (SMU) „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani. În al doilea rând s-a dispus reorganizarea activităților în cadrul centrelor de vaccinare. Prin această măsură se urmărește asigurarea evidenței corecte a persoanelor vaccinate. Sunt verificate condițiile de eligibilitate și respectarea procedurilor prevăzute de Strategia națională de vaccinare.

Comisia desemnată de MAPN va continua verificările și în celelalte centre de vaccinare organizate de MApN. Măsura urmărește asigurarea respectării cu strictețe a procedurilor prevăzute de Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Scandalul vaccinărilor peste rând

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul, peste 4.000 fiind persoane din etapa a treia. Cele mai flagrante situaţii s-ar fi înregistrat la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balş“ şi la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani.

Informația a fost dată publicității într-o investigație Recorder.

„A fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. Rudele de gradul I – soții, frate, acolo unde locuiesc împreună. E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții…”, declara colonelul Vasile Roman pentru Recorder.