Scandalul Tortului GAY care îi pune pe CREȘTINI cu spatele la zid

Scandalul Tortului GAY care îi pune pe CREȘTINI cu spatele la zid

Patiserii creștini britanici, care au refuzat să creeze un tort ce făcea propagandă homosexuală, cu o inscripție „tematică”, au fost găsiți vinovați de discriminare.

Patronii patiseriei Ashers’s din Belfast au refuzat o comandă făcută de activistul gay Gareth Lee, motivând că mesajul de pe tort era împotriva convigerilor religioase. Anul trecut, un tribunal i-a găsit vinovați de încălcarea legislației privind egalitatea.

Proprietarii patiseriei din Belfast au făcut apel și au compărut în fața unui complet de trei, anul acesta, în luna mai. Sentința, pronunțată luni, a confirmat condamnarea patiserilor, scrie The Telegraph.

Gareth Lee, un membru al grupării Queer Space, care militează pentru drepturile homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor, transsexualilor etc., a dori să comande un tort pe care să apară păpușile Bert și Ernie din serialul pentru copii Sesame Street, împreună cu inscripția „Sprijiniți căsătoriile homosexuale!”. Tortul era destinat unei reuniuni care marca Ziua Internațională împotriva Homofobiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lee a achitat suma integrală de 36 de lire, însă după două zile a fost apelat telefonic și a fost anunțat că patiseria nu poate executa comanda. Activistul a declarat că era evident că Ashers considera executarea comenzii drept „un păcat”.

În timpul procesului, Daniel McArthur, directorul Ashers, a declarat că nu homosexualitatea lui Gareth Lee a fost problema, ci mesajul pe care tortul dorea să-l transmită.

În schimb Lee a afirmat în instanță că situația l-a făcut să se simtă o persoană desconsiderată.

În procesul inițial, judecătoarea Isobel Brownlie a apreciat că convingerile religioase nu primează în fața legii și a hotărât ca patiseria să plătească daune de 500 de lire.

Patiseria a fost sprijinită în timpul procesului de către The Christian Institute, care a organiat mitinguri și a strâns fonduri pentru a populariza și sprijini cazul.

Apărătorii Ashers au afirmat în fața Curții de Apel că acest caz va avea implicații majore asupra libertății de expresie pe tot cuprinsul Marii Britanii.

Însă un avocat reprezentând Comisia pentru Egalitate din Irlanda de Nord, care a reprezentat interesele activistului gay Gareth Lee, a declarat că patiseria nu ar fi fost obligată să facă nimic împotriva credinței sale. El a spus că multe companii inscripționează mesaje comerciale cu care nu se asociază, și a dat exemplul campaniilor electorale.

Co-proprietara patiseriei, Karen McArthur, a afirmat că, în calitate de creștină, a știut că nu va putea executa comanda, pentru că era împotriva convingerilor sale, dar a acceptat-o inițial pentru a nu crea discuții în magazin.

Soțul femeii, Daniel McArthur, a declarat la rândul său că familia sa nu a putut face un compromis, din cauza convingerilor lor religioase.