Scandalul SRI-SMS. Eduard Hellvig a recunoscut la comisia parlamentară de control că urmărește ”ultrașii” când sunt mitinguri spontane
- Alecu Racoviceanu
- 2 februarie 2017, 23:56
Disputa pe informațiile transmise de Serviciul Român de Informații unor structuri din Ministerul de Interne și celor care au în pază Palatul Victoria este o continuare a celei începute pe 22 ianuarie, ziua mitingului de protest la care și-a făcut apariția și președintele Klaus Iohannis.
Atunci, liderii PSD erau acuzați de intenția de a modifica prevederi din coduri prin ordonanțe de urgență și, la rândul lor, pesediștii au acuzat SRI că a organizat mitingul. Ca un element menit să vă readucă evenimentul în actualitate, e vorba de protestele de după declarația cu elefanții care se plimbă prin clădirea Guvernului.
La scurt timp – pe 25 ianuarie – la o audiere a conducerii SRI la comisia de specialitate din Parlament, condusă de Adrian Țuțuianu, s-au adăugat la ordinea de zi și câteva întrebări care ar fi vizat acuzația că serviciul secret este implicat în organizarea protestelor. În cadrul lucrărilor comisiei de supraveghere a activității SRI, directorul Eduard Hellvig a răspuns acestor acuzații. După audiere, Țuțuianu a declarat: "Am discutat despre cadrul legal incident și am stabilit că există preocupări ale SRI legat de eventuale grupuri care au atitudini extremiste cu ocazia manifestărilor și că există o obligație legală a serviciului de a comunica către jandarmerie sau Inspectoratul General de Poliție anumite date și informații pe care le au cu privire la manifestații publice organizate cu aprobările legale sau să spunem manifestații așa zis spontane. Am cerut aceste informații pornind de la ceea ce s-a afirmat în spațiul public, domnul director Hellvig ne-a asigurat că serviciul nu s-a implicat și nu se va implica în asemenea activități".
Vom vedea mai încolo de când sunt monitorizate grupările extremiste. Din declarația făcută acum 8 zile e clar că SRI nu putea să nu comunice informații legate de grupuri violente care doreau deturnarea protestelor din 1 februarie, mai ales că era deja a doua zi de manifestații de stradă. Chiar dacă nu ar fi fost declarația de la Parlament, care certifică interesul operativ al SRI ca mitingurile să nu degenereze, tot era evident că mișcările de stradă sunt monitorizate de serviciul care are Direcția Generală de Apărarea Constituției, structură care tocmai asta face, protejează ordinea de drept.
SMS sau Tetra?
Dacă SRI a recunoscut public – directorul SRI nu l-a contrazis pe Țuțuianu când a făcut declarația de mai sus, deși era alături de parlamentarul pesedist – că monitorizează grupările violente în timpul mitingurilor spontane, era evident că acum nu putea să nu strângă și să transmită informații.
După ce un lucrător al SRI obține date că se organizează astfel de încercări de tulburare a ordinii de drept, el comunică superiorilor. Ei iau decizia dacă, ce și cum se transmite informația altor instituții. Pe scurt, ministrul de Interne Carmen Dan a spus că un ofițer SRI a trimis un SMS unor oficiali din ministerul său. Dacă e vorba de mesaje scrise pe telefoanele mobile, se încalcă legea, care spune că informațiile se transmit doar prin căi securizate. Sistemul se cheamă TETRA, seamănă cu telefonul mobil și cu o stație de emisie-recepție și poate transmite și mesaje scrise. TETRA este securizat de STS.
De asemenea, așa cum spuneam, un ofițer oarecare nu trimite informări. După părerea surselor mele, care au încercat să-mi explice mecanismul folosit miercuri seară, informații care vizau posibile atacuri împotriva sediului Guvernului nu puteau pleca dinspre SRI fără a fi cunoscute de director sau măcar de unul dintre cei doi locțiitori operativi, directorii Cristian Bizadea și Adrian Ciocîrlan.
Dacă nu s-a procedat așa, repet, sursele mele spun că s-a acționat în afara legii.
Galeriile și manifestațiile
Dacă recunoști public faptul că monitorizezi grupările cu potențial violent când sunt manifestații, e clar că atenția ofițerilor de informații trebuie să fie îndreptată către galeriile echipelor de fotbal, așa numiții ”ultrași”.
De fapt, din 2012 încoace, violențele din București au fost provocate exclusiv de grupuri care-și revendică apartenența la ”galerii”.
În ianuarie 2012, violențele care urmăreau să deturneze mitingurile împotriva Guvernului Emil Boc au fost provocate – potrivit declarațiilor oficiale – de galerii. În noiembrie 2013 – când în stradă erau mitinguri împotriva Guvernului Victor Ponta – iar au avut loc violențe și comunicatele oficiale indicau din nou susținătorii diverselor echipe de fotbal.
Am făcut această trecere în revistă doar ca să arăt că nu e un secret că aceste grupări sunt monitorizate când e vorba de mari adunări publice în stradă. Cred că fac asta nu numai cei de la SRI, dar și diverse structuri din ministerul de Interne.
Anarhiștii, o poveste din 2008
Pe lângă date că membrii a două galerii de suporteri ar avea potențial violent în legătură cu mitingul din seara de 1 februarie, ministrul spune că au primit și informația că vor fi în stradă și persoane care apar la mai toate mitingurile și prezintă un potențail de incitare la violență. Probabil că, fiind vorba de o adunare de peste 100.000 de persoane, nu au lipsit nici aceștia.
Astfel de persoane sunt monitorizate de foarte mult timp. Prima acțiune de urmărire operativ-informativă a unor astfel de grupuri protestatare a avut loc în primăvara lui 2008, în preajma Summit-ului NATO de la București. Atunci, au fost identificați primii ”anarhiști” – cum îi numeau SRI, Poliția și alte structuri ale statului - manifestanți anti-NATO, ecologiști, extremiști de tot felul. Atunci nu s-a operat vreo reținere, doar a fost o descindere – într-o hală dezafectată de fabrică – unde s-au găsit câțiva tineri care vopseau pancarte. De atunci, după știința mea, monitorizări s-au făcut și la alte proteste ecologiste, cele mai cunoscute fiind cele împotriva exploatării gazelor de șist.