Evenimentul ZileiEVZ SpecialScandalul Rocketman: A finanțat Vaticanul filmul despre Elton John?

Scandalul Rocketman: A finanțat Vaticanul filmul despre Elton John?

Scandalul Rocketman: A finanțat Vaticanul filmul despre Elton John?
Legăturile dintre Vatican și un film care viața artistului Elton John sunt din nou în prim-plan, după o decizie controversată a Bisericii Catolice cu privire la uniunile homosexuale.

„Cum poate Vaticanul să refuze să binecuvânteze uniunile homosexuale pe motiv că sunt „un păcat”, dar, în același timp, să aibă profit din investirea a milioane de euro în„ Rocketman, un film care celebrează fericirea pe care am obținut-o din căsnicia mea cu David?”. Este postarea cu care Elton John atacă Vaticanul pe rețelele de socializare, și care se încheie cu hashtagul #hipocrisie.

Reacția artistului vine după ce Congregația pentru Doctrină și Credință a Vaticanului a reafirmat că Biserica nu poate binecuvânta unirile homosexuale, deoarece Dumnezeu „nu poate binecuvânta păcatul”. Declarația a fost aprobată de Papa Francisc, care și-a exprimat sprijinul pentru cuplurile gay.

Dar, mai mulți membri ai comunității LGBT s-au declarat revoltați, inclusiv cântărețul și compozitorul britanic Sir Elton.

„Rocketman” este un film muzical biografic din 2019 despre viața artistului Elton John. Producția regizată de Dexter Fletcher prezintă ascensiunea lui Sir Elton John în lumea muzicii, explorând în același timp sexualitatea și relațiile sale cu alți bărbați. „Rocketman” a fost descris ca fiind primul film important care aduce pe ecran o scenă de sex între doi bărbați.

Un subiect care contravine clar doctrinei Vaticanului

Și atunci de ce s-a revoltat Sir Elton și dee ce ar investi o instituție care consideră că uniunile homosexuale sunt păcătoase într-un astfel de film. BBC News vine cu o explicație.
Astfel, un purtător de cuvânt al artistului a declarat pentru Newsweek că „Investiția lor (a Vaticanului) a fost dezvăluită pe scară largă în numeroase canale de știri credibile, inclusiv în Financial Times.”

Informațiile despre investiția Vaticanului includ o investigație din 2019, efectuată de Corriere Della Sera, unul dintre cele mai citite ziare din Italia, scrie bbc.com.
Ziarul nota că a descoperit informații despre investițiile făcute de un fond finanțat parțial de către Secretariatul de Stat al Vaticanului. Acesta este unul dintre cele mai puternice departamente ale Vaticanului. Timp de secole, a supravegheat totul, de la administrația Bisericii la afacerile diplomatice ale Vaticanului.

Iar afacerile sale financiare merg, potrivit Corriere Della Sera, inclusiv în investițiile făcute în filme de succes.

Aici intervine Sir Elton. Cotidianul italian a scris că peste patru milioane de euro „au fost date ca finanțare pentru producția de filme precum „Men in Black” și biografia lui Elton John, ”Rocketman”.

Ziarul spunea că aproximativ un milion de euro din acea sumă a fost investită în „Rocketman”.

Nu este clar cât de atent a fost Vaticanul la aceste investiții. O parte din banii fondului au venit de la Peter’s Pence, o organizație de caritate papală care colectează donații de la catolici, potrivit ziarului italian.

Utilizarea fondurilor de la Peter’s Pence a fost supusă controlului de la o investigație a Vaticanului asupra investițiilor imobiliare din Londra, în 2019.

Anul trecut, Financial Times scria că a văzut documente care arată că Vaticanul a contribuit la finanțarea „Rocketman”. La scurt timp, Papa Francisc a ordonat o investigație a afacerilor financiare ale Vaticanului, eliminând Secretariatul de Stat din gestionarea fondurilor.

Vaticanul nici nu a confirmat nici nu a negat public informațiie privind investiția în Rocketman. Rămâne neclar cât de mult știe Papa Francisc despre afacerile financiare ale Vaticanului.


Accesează: