Scandalul Partygate. Boris Johnson și-a pus cenușă în cap. Opoziția a răbufnit: Un om „fără rușine”, susținut de „câini”
- Sabina Popescu
- 19 aprilie 2022, 23:45
Boris Johnson a reiterat că nu crede că a greșit cu nimic atunci când a participat la o adunare de birou cu ocazia zilei sale de naștere, în iunie 2020, când Marea Britanie se afla sub carantină din cauza pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, premierul și-a cerut scuze în fața parlamentarilor după ce a devenit primul lider britanic amendat pentru încălcarea prevederilor legislative.
Premierul Boris Johnson și-a cerut scuze în Parlament „fără rezerve” pentru amenda „Partygate”. Deși a încercat să își spele imaginea, șeful Guvernului din Marea Britanie s-a confruntat cu apelurile opoziției de a demisiona de dragul integrității în politică.
Boris Johnson și-a cerut scuze în fața Parlamentului
Adresându-se reprezentanților Parlamentului pentru prima dată de la amenda din 12 aprilie, oficialul a reiterat că nu crede că a făcut ceva greșit atunci când a participat la o adunare de birou pentru ziua sa de naștere în iunie 2020, când Marea Britanie se afla în izolare.
„Aceasta a fost greșeala mea și îmi cer scuze fără rezerve”, a spus premierul Boris Johnson.
Publicul britanic „avea dreptul să se aștepte la mai mult de la premierul lor”, a adăugat Boris Johnson, insistând totodată că își va continua treaba, inclusiv pentru a apăra Ucraina de invazia „barbară” a Rusiei.
A indus premierul britanic în eroare Camera Comunelor?
Confundarea problemelor a condus la acuzații potrivit cărora oficialul a încercat să îngroape controversa legată de amenzile „Partygate” - care i-au implicat și pe ministrul său de finanțe și pe soția sa.
Johnson ar putea primi amenzi suplimentare chiar și în prezent pentru diverse petreceri de pe Downing Street organizate în ciuda carantinei stricte impuse de propriul său guvern în ultimii doi ani.
Deputații vor organiza joi o dezbatere specială pentru a stabili dacă a indus în eroare Camera Comunelor atunci când, în decembrie, a negat că a încălcat vreodată regulile. Până atunci, el se va afla într-o vizită oficială în India.
Inducerea în eroare a Parlamentului cu bună știință reprezintă o încălcare a codului de conduită al miniștrilor guvernamentali, care prevede că aceștia ar trebui să demisioneze ca urmare a acestei situații - iar parlamentarii opoziției sunt categorici că ar trebui să plece.
Dar, întrebat direct dacă a indus în mod deliberat în eroare parlamentul, Boris Johnson a răspuns categoric: „Nu”.
Ce a spus opoziția despre episodul amenzii Partygate
Liderul laburist al opoziției, Keir Starmer, a declarat că există un sprijin transpartinic față de susținerea Marii Britanii pentru Ucraina și că orice succesor conservator ar continua politica de război a lui Boris Johnson.
Starmer a povestit experiența unui membru al publicului care, din cauza regulilor COVID-19 care erau pe atunci în vigoare, a fost privat de posibilitatea de a fi alături de soția sa pe patul de moarte.
Boris Johnson era „un om fără rușine”, susținut de „câini care dau din cap” în cabinetul său, a spus Starmer, îndemnându-i pe parlamentarii conservatori să își ejecteze liderul.
Aceștia ar trebui „să readucă decența, onestitatea și integritatea în politica noastră și să oprească denigrarea acestei țări”, a spus liderul laburist.
Un sondaj național a sugerat că aproximativ două treimi din populație a vorbit în mod negativ despre Boris Johnson, în comparație cu 16% dintre respondenți care au discutat în mod pozitiv despre acesta. Termenul „mincinos” a fost cel mai des împărtășit printre respondenții sondajului.
„În general, Partygate domină opiniile despre Boris Johnson în detrimentul Ucrainei”, a declarat James Johnson, un anchetator conservator care a realizat eșantionul.
„Furia nu s-a retras. Multe dintre comentariile negative provin de la persoane care îl plăceau anterior, dar care acum s-au răzgândit”, a spus el.
Votanții vor avea ocazia să dea un verdict pe 5 mai, când în Marea Britanie vor avea loc alegeri naționale pentru consiliile locale și municipale.