Evenimentul Zilei > International > CONTINUĂ scandalul OUĂLELOR contaminate. Belgia acuză Olanda de NEGLIJENȚĂ
CONTINUĂ  scandalul OUĂLELOR  contaminate. Belgia acuză Olanda de NEGLIJENȚĂ

CONTINUĂ scandalul OUĂLELOR contaminate. Belgia acuză Olanda de NEGLIJENȚĂ

Ministrul Agriculturii din Belgia consideră că autoritățile olandeze știau din 2016 despre contaminarea ouălelor cu fipronil și au neglijat să anunțe din timp partenerii comunitari.

”Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Belgia deține documente oficiale care indică prezența substanței fipronil în ouăle olandeze încă din noiembrie 2016. Controalele Autorității pentru Siguranța Alimentelor au fost sporite după ce luna trecută s-au descoperit ouă contaminate”, a declarat, ministrul belgian al Agriculturii, Denis Ducarme, scrie agerpres.

 Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA.

 Luni, Uniunea Europeană a notificat Marea Britanie, Franța, Suedia și Elveția că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste țări, în timp ce autoritățile din Belgia și Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole. Belgia a informat în 20 iulie organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil.

Aproape toate ouăle testate în Belgia aveau niveluri foarte scăzute de insecticid. Una dintre companiile testate în 18 iulie a găsit un nivel scăzut de fipronil, mult sub limita UE