Evenimentul Zilei > International > Scandalul orgoliilor ia amploare la vărful UE! Președinta Comisiei Europene își avertizează rivalul
Scandalul orgoliilor ia amploare la vărful UE! Președinta Comisiei Europene își avertizează rivalul

Scandalul orgoliilor ia amploare la vărful UE! Președinta Comisiei Europene își avertizează rivalul

Cu toate problemele legate de pandemie și efectele devastatoare ale acesteia asupra economiei țărilor UE, șefa Comisiei Europene nu-și poate scoate din minte afrontul suferit la Ankara, când a fost "exilată" pe o umilă canapea, în vreme ce președintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, stătea pe fotoliul de onoare, alături de președintele turc.

Protocolul european e clar. Președintele Consiliului European are prioritate în ceea ce privește onorurile acordate. Șefa Comisiei Europene e, însă, hotărâtă „să nu mai permită ca o astfel de situație să se repete”,Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen dă un ultimatum

Ursula von der Leyen, a aunțast că l-a primit, luni, 12 aprilie, pe președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru prima dată de la incidentul de protocol de la Ankara și l-a avertizat personal cu privire la această hotărâre pe care a luat-o.


Rusia avertizează dur SUA. „Să stea departe de Crimeea și de coasta noastră. Riscul este foarte mare”


„Președinții von der Leyen și Michel au ținut întâlnirea săptămânală obișnuită și au discutat o serie de probleme de actualitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene după întâlnire. Discuțiile au avut loc la Berlaymont, sediul Comisiei Europene, și au durat aproape două ore.

Ursula von der Leyen i-a cerut lui Charles Michel să-și contacteze omologii din Consiliu pentru a „găsi un„ modus vivendi a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, Eric Mamer.
Un memorandum care stabilește în cinci puncte solicitările președintelui Comisiei pe baza „interpretării normelor în vigoare” a fost trimis prin e-mail colaboratorilor Charles Michel, a precizat Mamer.

„Se încearcă slăbirea Consiliului European”

Textul cuprinde „o serie de condiții” impuse de Comisie cu dorința „de a slăbi Consiliul European”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Consiliului, organismul care reprezintă cele 27 de state membre.


Scandalul de pomină în UE! Comisia Europeană plătește sume uriașe pe “consultanță”


„Comisia profită de incident pentru a pune la îndoială tratatele, în special articolul 15”, care detaliază responsabilitățile fiecăruia, susține el. Executivul european a negat că ar avea o astfel de intenție: „Nu pretindem nimic mai mult decât ceea ce este în tratate”, a asigurat Eric Mamer. „Nu este în intenția doamnei von der Leyen să vrea să vorbească în locul președintelui Consiliului cu privire la problemele de politică externă și de securitate comune”, a subliniat purtătorul de cuvânt al președintei Comisiei Europene.
Criticat de mulți aleși europeni pentru tăcerea sa în ceea ce privește incidentul de la Ankara, Charles Michel s-a apărat de orice sexism, dând asigurări într-un interviu că nu a reacționat pentru a evita „un incident (diplomatic) mult mai grav”. „Nu vă voi ascunde că nu am dormit bine noaptea de atunci”, a spus el. Luni a fost prima dată când cei doi lideri au luat legătura după incident, în ciuda încercărilor făcute de Charles Michel de a contacta doamna von der Leyen.

„După Ankara, președinta a plecat în Iordania, apoi în Germania pentru prima dată de la Crăciun pentru a-și vedea familia, iar în timpul acestei șederi a acordat prioritate relațiilor de familie”, a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei. Președinții celor două instituții vor fi audiați marți, la sfârșitul zilei, de liderii grupurilor politice din Parlamentul European, unde a fost solicitată o dezbatere despre incidentul „Canapeaua”, scrie Le Figaro.

O țară UE dă 200 de euro românilor care vin în vacanță. Măsuri disperate pentru salvarea turismului

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.