Scandalul orei de religie în școli: BOR propune ca elevii să depună o singură cerere pentru a studia religia în școală. Ministerul Educației spune da pentru un ciclu de învățământ. Ce spun ONG-urile?
- Daniela Șerb
- 15 februarie 2015, 14:53
Într-o declarație făcută pentru Mediafax, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a spus că este de acord ca elevii să depună o singură cerere pe un ciclu de învățământ, în timp ce BOR vrea o singură cerere pentru toată perioada școlarizării.
Lupte crâncene pentru păstrarea studierii religiei în școli și a miilor de profesori care predau în sistemul de educație după decizia Curții Constituționale care prevede că religia se va studia la cerere și nu obligatoriu ca până acum.
BOR a făcut o propunere la Cameră în care arată că pentru a participa la ora de religie elevii să depună doar o cerere care să fie valabilă pe toată perioada școlarizării, în timp ce Ministerul Educației vrea ca cererea să acopere un singur ciclu de învățământ.
"Susţinem ideea să se facă cerere pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu excepţia acestui an, când se impun măsuri tranzitorii", a spus ministrul Educaţiei.
Potrivit lui Cîmpeanu, după decizia Curţii Constituţionale a României privind participarea elevilor la ora de religie, Ministerul Educaţiei va stabili şi modul în care va fi reglementată noua prevedere. El spune că aceasta va fi pusă în aplicare abia din septembrie 2015, însă decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii ianuarie, fiind deja în vigoare.
"Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli, şi opţionale pentru elevi. Aşadar, modificarea face referire la faptul că, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la ora de religie, faţă de anul trecut, când au făcut opţiuni cei care nu au vrut să facă religia. Locul disciplinei este acelaşi", a declarat Cîmpeanu. Astfel, elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie, vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârşitul anului şcolar actual.
Mai multe ONG-uri printre care Societatea Academică Română, Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, Asociaţia Mame pentru Mame, Centrul FILIA, Asociaţia Umanistă Română, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală au trmis vineri o scrisoare deschisă parlamentarilor în care arată că acceptarea propunerii BOR ar readuce studiul religiei în școală la situația dinaintea deciziei CCR.