Scandalul momentului. Acuzații grave aduse unui colos farmaceutic. Cine a „sabotat” vaccinul AstraZeneca

Scandalul momentului. Acuzații grave aduse unui colos farmaceutic. Cine a „sabotat” vaccinul AstraZeneca Sursa: Pixabay

Producătorul american de medicamente Pfizer neagă orice faptă greșită după ce un documentar de la televiziunea britanică a arătat că o prezentare făcută în numele său a criticat un vaccin rival Covid-19 fabricat de AstraZeneca.

În reclama de promovare pentru programul de investigație „Dispatches” de pe Channel 4, arată cum o prezentare Pfizer a descris vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 ca fiind nesigur pentru pacienții cu sisteme imunitare compromise și ca având potențialul de a provoca cancer.

Discursul a fost rostit în Canada anul trecut, dar nu era clar dacă a fost un eveniment unic sau vorbitorul a făcut afirmația de mai multe ori.

Programul , intitulat „Vaccin Wars: Adevărul despre Pfizer“, difuzat pe vineri. Iar Pfizer a răspuns spunând că prezentarea i-a fost „atribuită în mod greșit” și a fost livrată de o terță parte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Compania Pfizer neagă că ar fi atacat producătorii rivali

„Infirmăm orice sugestie că Pfizer a încercat să submineze eforturile științifice ale altora”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Daily Mail. 

„Prioritatea noastră a fost întotdeauna să obținem vaccinuri de înaltă calitate, bine tolerate și eficiente pentru pacienții din întreaga lume cât mai repede posibil și să contribuim la oprirea acestei pandemii mortale”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt a explicat că Pfizer a plătit o agenție terță pentru a crea un program educațional despre vaccinuri în Canada, după ce guvernul de la Ottawa a aprobat produsul Pfizer pentru utilizare în țară.

Afirmațiile explozive au apărut într-o investigație a Channel 4 din Marea Britanie

„Dispatch a arătat în document că costurile de producție ale Pfizer au fost de doar 76 pence (1,01 USD) per jab, dar compania percepea guvernului Regatului Unit 22 de lire sterline (29,17 USD) per doză – un markup de 3.000%. Pfizer a spus că estimarea este „foarte inexactă” și nu ține cont de costul studiilor clinice, al „producției la scară largă” și al distribuției globale.

AstraZeneca, care și-a dezvoltat vaccinul în cooperare cu Universitatea din Oxford, și-a vândut vaccinul la un cost de 3,60 lire sterline (4,77 dolari), pierzând venituri potențiale de 21 de miliarde de lire sterline (27,84 miliarde de dolari), în timp ce Pfizer a înregistrat un câștig extraordinar de la vaccinuri.

Cu toate acestea, vaccinul AstraZeneca a fost suspectat de cheaguri de sânge potențial letale în mai multe state ale alumii, iar Regatul Unit a comandat de atunci de două ori mai multe vaccinuri Pfizer, scrie Daily Mail.

Acțiunile giganților farmaceutici au crescut cu 7,4 până în 30 noiembrie

Acţiunile au crescut puternic după ce Africa de Sud a alertat lumea despre tulpina mutantă pe 24 noiembrie.

În săptămâna după descoperirea variantei Omicron, compania de administrare a investițiilor Vanguard Group Inc a câștigat cei mai mulți bani din acțiunile Pfizer, văzând valoarea lor totală crescând la 1,3 miliarde de lire sterline. Însuși, directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, și-a văzut acțiunile crescând în valoare cu aproape 257.000 de lire sterline în timpul săptămânii trecute.