Evenimentul Zilei > International > Scandalul memoriilor lui Bolton. ,,E scriitor, dar nu e patriot”
Scandalul memoriilor lui Bolton. ,,E scriitor, dar nu e patriot”

Scandalul memoriilor lui Bolton. ,,E scriitor, dar nu e patriot”

John Bolton, fostul consilier al președintelui Donald Trump pentru probleme de securitate națională, și-a creat probleme cu congresmenii din ambele părți ale eșichierului politic, ei reacționând la noile dezvăluiri apărute miercuri legate de noua sa carte de memorii, informează Rador, care citează USA Today.

Democrații au continuat să se arate dezamăgiți de refuzul lui Bolton de a depune mărturie în cadrul procedurilor de destituire, dar și de faptul că a preferat să publice o carte care se referă deseori tocmai la întrebările care i-ar fi putut fi puse în Congres.

În același timp, republicanii i-au atacat credibilitatea, afirmând că mărturia sa nu ar fi schimbat prea mult lucrurile.

Cartea lui Bolton îl acuză pe Trump că a căutat sprijin în străinătate pentru a-și spori capitalul politic.

În cartea sa, intitulată ‘Camera în care s-a petrecut totul: Memorii de la Casa Albă ‘ (titlul original: “The Room Where It Happened: A White House Memoir”, n. red.), Bolton afirmă că fostul său șef a încercat să convingă Ucraina să-l ancheteze pe fostul vicepreședinte Joe Biden, un adversar politic care a devenit candidatul prezumptiv al democraților, iar demersul nu ar fi fost singurul său pas greșit în materie de politică externă.

Anul trecut, campania presiunilor asupra Ucrainei a stat la baza procedurii de demitere inițiate de Camera Reprezentanților. Democrații au dorit ca Bolton să depună mărturie în fața Senatului, dar, în cele din urmă, ei nu au reușit să-l convingă, iar Trump a fost achitat fără să mai fie citați martori noi.

Potrivit unui fragment important din această carte, în timpul unei întâlniri de anul trecut, Trump a apelat și la președintele chinez Xi Jinping, cerându-i și lui o favoare: China să-și sporească importul de produse agricole americane din cauză că un astfel de sprijin acordat agricultorilor americani l-ar fi ajutat în viitoarele alegeri din 2020.

Reacțiile în urma fragmentelor dezvăluite au venit din toate părțile.

Congresmanul Adam Schiff, un democrat din California, care a fost principalul gestionar al procedurii de demitere a lui Trump din Camera Reprezentanților, a scris: “Bolton o fi scriitor, dar nu e patriot “, după care s-a arătat indignat de faptul că mulți dintre subalternii lui Bolton au depus mărturie, dar el a refuzat “și a spus că ar veni numai dacă primește citație“.

“Ei aveau multe de pierdut și au dat dovadă de un adevărat curaj “, a scris Schiff pe Twitter referindu-se la martorii care s-au prezentat în fața Camerei Reprezentanților. “A păstrat toate astea pentru carte“, a mai spus el, referindu-se la Bolton.

Liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, senator din partea statului New York, care ceruse ca republicanii să cheme martori pentru procesul din Senat, a scris și el pe Twitter: “A fost clar atunci, iar acum nici nu poate fi mai clar: votul de punere sub acuzare și de demitere a lui Donald Trump a fost absolut decizia corectă “. “Dezvăluirile din cartea lui Bolton fac ca demersurile contrare ale republicanilor din Senat să apară într-o lumină și mai proastă, iar istoria îi va judeca pentru asta“, a conchis el.

Reprezentantul Eliot L. Engel, congresman democrat din New York, președinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Reprezentanților, a dat publicității o declarație în care afirmă că relatările lui Bolton sunt “exacte. A fost vorba despre un alt abuz american extraodinar legat de politica externă și de cea de securitate națională. Camera va continua să caute niște răspunsuri oriunde le-am putea găsi, legate de abuzurile și corupția președintelui. Mă voi consulta cu președinta (Camerei, Nancy Pelosi, n. red.) și cu colegii care sunt și ei șefi ai unor comisii ca să vedem care vor fi pașii de urmat în acest context“.

“Din cele aflate acum, ne vine și mai greu să înțelegem de ce nu a depus ambasadorul Bolton mărturie în timpul anchetei de destituire din Camera Reprezentanților. Dacă președintele Trump i-a cerut liderului chinez ajutor în vederea realegerii sau dacă a exercitat presiuni asupra președintelui ucrainian… poporul american merită să cunoască asemenea informații“, se mai spune în declarația lui Engel.

Biden a dat și el publicității o declarație, în care a scris: “Dacă este adevărat că Trump i-a cerut în mod direct lui Xi Jinping, președintele Chinei, să-l ajute pentru a fi reales, acest lucru nu este respingător doar din punct de vedere moral, ci reprezintă o încălcare din partea lui Trump a unei datorii sacre față de poporul american, și anume aceea de a apăra interesele Americii și de a ne apăra principiile“.

Miercuri seara, congresmenii au continuat să transmită prin Twitter mesaje pe această temă.

Din partea Partidului Republican, reprezentantul din Georgia, Doug Collins, membru marcant al Comisiei juridice din Camera Reprezentanților, care s-a opus demiterii lui Trump, a sugerat că Bolton ar fi un oportunist. “2 milioane de doari. Se pare că atât i-a trebuit lui Bolton ca să-și vândă puțina credibilitate care i-a mai rămas“.

Miercuri seară, referindu-se la relatările despre carte, Trump a declarat într-un interviu acordat ziarului The Wall Street Journal că Bolton  “este un mincinos“, el adăugând că “toată lumea de la Casa Albă îl ura pe Bolton“.

În plus, tot miercuri seara, într-un interviu acordat lui Sean Hannity de la canalul Fox News, Trump a spus că Bolton ‘s-a spălat‘ înainte ca el să-i ofere postul și a susținut că, prin cartea sa, Bolton a încălcat legea, întrucât informațiile erau secrete, iar el nu avea permisiunea (de a le difuza).

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: