Scandalul medicamentelor. Cum poate fi stopat exportul ilegal
- Cristina Lica
- 13 iulie 2011, 23:32
Exporturile paralele ale medicamentelor ar putea fi stopate şi preţurile pastilelor ar putea fi controlate printr-un sistem de distribuţie care implică livrarea lor direct către farmacii şi spitale.
Ieftinirea medicamentelor incluse în programele naţionale, proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii până în data de 1 august, va încuraja exodul medicamentelor esenţiale pentru bolnavii de cancer, diabet, TBC sau HIV/SIDA şi va duce la falimentul farmaciilor de cartier. Acesta este semnalul de alarmă pe care îl trag producătorii şi distribuitorii de medicamente din România, nemulţumiţi de proiectul Ministerului Sănătăţii. Ei au propus o serie de alternative pe care le consideră mai eficiente pentru toate toate părţile implicate: taxă progresivă pe profit (clawback), sistem de "payback" (returnarea a 10% din sumele pe care statul le cheltuie cu programele naţionale), precum şi reorganizarea distribuţiei de medicamente. Model de succes în SUA şi Europa de Vest Un model eficient ar fi cel al distribuţiei directe, adoptat de SUA şi de statele vestice, care permite producătorilor să deţină controlul asupra medicamentelor până în momentul în care ajung la furnizori, adică farmacii şi spitale, punând capăt exporturile paralele. În plus, atât preţul, cât şi calitatea produselor ar fi mai riguros controlate, iar stocurile se pot monitoriza mai atent. În Statele Unite şi în vestul Europei a fost implementat deja cu succes modelul distribuţiei directe. Sistemul "fee for service", funcţionează eficient în Statele Unite, acolo unde a ajuns să aibă o pondere de piaţă de peste 80%. În Europa, ponderea acestui nou sistem de distribuţie creşte de la an la an. Lider în acest moment este Marea Britanie, care deja a trecut de 40% din volumul total al medicamentelor tranzacţionate prin sistemul de distribuţie directă, denumit la ei "direct to pharmacy". Considerate a fi coloana vertebrală a unei companii farmaceutice, multe dintre lanţurile de distribuţie actuale sunt inadecvate pentru a face faţă nevoilor viitoare ale industriei. Avantajele sistemului Cele mai multe companii au capacităţi de producţie care nu pot lansa pe piaţă terapiile, care pot fi obţinute cu utilaje mai complexe şi cu reţele de distribuţie mai sofisticate. Acestea au nevoie de lanţuri de distribuţie care să facă faţă unui ciclu de viaţă mai scurt al produselor, fără ca preţul medicamentelor să explodeze. În România, prima firmă care a adoptat acest sistem este firma de distribuţie MSL Logistic Services, înfiinţată în 2009. "Avantajele acestui nou sistem sunt certe: dreptul de proprietate asupra bunurilor comercializate rămâne al producătorului până când acestea ajung la beneficiari, adică spitale sau farmacii şi, de asemenea, sunt limitate exporturile paralele. Acest lucru se traduce printr-un control mai riguros al preţului şi al calităţii, precum şi de o monitorizare mai atentă a stocurilor", subliniază Nicu Muşat, general manager MSL Logistic Services.
BENEFICII Controlul calităţii şi al preţului
Acest nou model, susţinut de MSL Logistic Services, se bazează pe avantajele operaţionale pe care le oferă, dar şi pe relaţia directă dintre producător şi consumator. "Marii producători şi importatori de medicamente văd în acest sistem soluţia de distribuţie a viitorului, singura variantă prin care această piaţă, din ce în ce mai complexă, poate funcţiona. Piaţa de farmaceutice este un colos cu picioare de lut care, dacă nu este ajutat, riscă să se prăbuşească în orice moment. Pentru producătorii de medicamente, distribuţia directă este singura certitudine într-o piaţă dominată de instabilitate, iar pentru pacient reprezintă siguranţa preţului corect", a mai declarat Nicu Muşat, general manager MSL Logistic Services.
"Sunt limitate exporturile paralele, sunt controlate preţurile şi sunt monitorizate mai atent stocurile de medicamente.“Nicu Muşat, manager MSL Logistics CITIȚI ȘI:
- Ieftinirea medicamentelor face loc speculei şi ruinează farmacii
- Ieftinirea medicamentelor zdruncină Sănătatea: Pacienţii se vor întoarce la tratamentele de acum 20 de ani
- Fonduri insuficiente: Ministerul Sănătății taxează producătorii de medicamente
- Ministerul Sănătăţii scade masiv prețurile de decontare ale medicamentelor din programele naționale. VEZI cum afectează farmaciile
- De la 1 august, 100.000 de pacienți bolnavi de cancer pot rămâne fără tratament
- Reforma austeră goleşte farmaciile de pastile ieftine