A început scandalul în lupta pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2023. Franța, acuzată că s-a folosit de copiii regretatului Jonah Lomu
- Alexandru Toader
- 29 septembrie 2017, 00:00
Irlandezii consideră că cei din Hexagon ar profita de familia legendei „All Blacks” pentru a câștiga organizarea turneului final. Totuși, văduva celui mai bun rugbist din istorie ține să-i contrazică pe acuzatori
S-a dat neoficial startul în ceea ce privește lupta pentru desemnarea gazdei a Cupei Mondiale din 2023. Dacă țara organizatoare a viitoarei ediții a marii întreceri este Japonia (2019), de această dată, trei națiuni vor candida pentru turneul final din 2023. Așadar, Africa de Sud, Franța și Irlanda sunt cele trei mari forțe din sportul cu balonul oval care „au făcut grămadă” în acestă luptă.
Recent, Federația Franceză de Rugby și-a prezentat candidatura la Londra, iar modul ales de cei din Hexagon poate fi interpretabil. În capitala Angliei, „cocoșii” au licitat organizarea ediţiei 2023 a Cupei Mondiale prin fostul mare rugbist Sebastien Chabal și familia legendarului neo-zeelandez Jonah Lomu, care a murit în noiembrie 2015, la 40 de ani, după o suferinţă cronică la rinichi.
În noimebrie 2015, sportul cu balonul oval l-a pierdut pe cel mai cel jucător, neo-zeelandezul Johan Lomu. FOTO: FACEBOOK
Mascaradă sau mutare deșteaptă a francezilor?
Irlandezii, și nu numai, au luat foc atunci când au văzut că Franța a apelat la văduva legendei „All Blacks”, dar și la cei doi copii, Brayley (8 ani) și Dhyreille (7 ani).
Astfel, presa din Irlanda consideră că acțiunea francezilor este, de fapt, dovadă de „lipsă de scrupule”. „Să te folosești în scopuri de marketing pe Bono, Bob Geldof sau Liam Neeson în videoclipuri de promovare este una, dar să îi arunci pe Brayley și Dhyreille Lomu într-o conferință de presă este cu totul altceva. Să te oferi să plătești 51 de milioane de euro - taxa de organizare - arată că ești disperat. Să aduci doi copii din celălalt capăt al lumii ca să îi pui fix în centrul mascaradei tale, pentru a face ostentativ legătura cu tatăl lor, decedat, este o lipsă incredibilă de sensibilitate și este trist, incredibil de trist”, a titrat editorialistul de la „The Indepedent”, Jack O’Toole.
„Nu puteam refuza propunerea”
A fost lovitură de imagine dată de Franța, sau nu? Totuși, de numele „Lomu” se leagă, oarecum, cu rugbyul francez, dar și cu această țară. Jonah Lomu a evoluat un sezon în Hexagon, în 2009, la Marseille Vitrolles. „Dhyreille s-a născut în Franţa, la Marsilia, atunci când tatălui lui venise aici pentru a juca la Marsilia. Mai mult, el era poreclit Frenchie, la el acasă. Jonah Lomu iubea Franţa, iar copiii lui aici l-au văzut jucând rugby. Astăzi vorbesc în numele lor”, a reacționat „colosul” Chabal. Reacția văduvei lui Jonah Lomu, vizavi de evenimentul de la Londra, a fost una pozitivă: „Nu puteam refuza propunerea. Am vorbit cu cei mici și au fost atât de entuziaști. Băiatul cel mic se consideră francez. Le spune tuturor că este francez”. Ca fapt divers, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a nu a dorit să trimită un mesaj de susţinere a candidaturii pentru organizarea Cupei Mondiale de Rugby.