Evenimentul Zilei > Justitie > SCANDALUL IMUNOGLOBULINEI. Ministrul Sănătății, vizat de o plângere penală
SCANDALUL IMUNOGLOBULINEI. Ministrul Sănătății, vizat de o plângere penală

SCANDALUL IMUNOGLOBULINEI. Ministrul Sănătății, vizat de o plângere penală

Pe numele ministrului Sănătății, Florian Bodog, a fost depusă o plângere penală de către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) din cauza modului defectuos în care acesta a gesionat criza imunoglobulinei care a dus la decesul unei persoane.

Plângerea se referă la conduita pasivă a lui Florian Bodog și a subalternilor săi care de mai bine de 6 luni nu au luat măsuri pentru a pune la dispoziția bolnavilor care suferă de imunodeficiențe primare și de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulină, informează stiripesurse.ro.

Viața a peste 500 de persoane este în pericol, majoritatea copii, din cauza lipsei acestui medicament vital.

În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunțat că se retrag de pe piață. Deși i-a fost semnalată situația inclusiv de către FACIAS, și a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil față de viața bolnavilor, Ministerul Sănătății condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură.

„În această noapte, la ora 04.00, după ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitățile spitalicești din țară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratect (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) și 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantități ce vor acoperi nevoile pacienților din România. Până când vor sosi, spitalele care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unitățile medicale din țară, unde am identificat existența a 1.700 de fiole de imunoglobulină”,anunța luni pe Facebook, ministrul Sănătății.

Primul deces provocat de neglijența autorităților statului s-a înregistrat sâmbăta trecută, în Alba Iulia. O femeie în vârstă de 69 de ani a murit la spitalul județean din Alba Iulia pentru că unitatea nu a putut face rost de tratamentul care i-ar fi salvat viața. FACIAS acordă în prezent asistență juridică familiei victimei pentru ca cei responsabili să răspundă în fața legii pentru indiferența cu care au tratat această situație.

Evenimentul zilei a atras atenția încă de luna trecută asupra pericolului crizei de imunoglobulină.

În urmă cu câteva luni, România s-a confruntat cu o altă criză fără precedent, cea a vaccinurilor pentru copii.

Conform art. 34 din Constituție, statul este obligat să asigure fiecărui cetățean accesul la medicamente esențiale și să îi ocrotească viața și sănătatea.

Premierul Mihai Tudose l-a convocat, miercuri, la ora 10.00, la Guvern, pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pentru discuţii cu privire la lipsa imunoglobulinei de pe piaţa medicamentelor din România, au declarat pentru Agerpres surse guvernamentale. La întâlnirea de la Palatul Victoria, au fost convocaţi şi şefii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Ministrul Sănătăţii ar urma să vină la întâlnire însoţit de producători de astfel de medicamente, au mai spus sursele citate de agenția de presă. 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: