Scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Clotilde Armand contrazisă de o decizie judecătorească. Contractul cu Romprest este valid

Scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Clotilde Armand contrazisă de o decizie judecătorească. Contractul cu Romprest este valid Sursa foto. EVZ

O decizie a Curții de Apel Cluj din 2010. demonstrează că înțelegerea dintre Primăria Sectorului 1 și firma de salubrizare Romprest există și este în vigoare. Documentul contrazice declarațiile lui Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 care susținea pe Facebook, că între cele două entități, primărie și Romprest nu există un contract de salubrizare.

Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 a ajuns într-o nouă etapă după ce Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 a anunțat că nu există un contract valabil între primăria pe care o conduce și firma de salubrizare, Romprest. În acest sens, într-o postare pe Facebook, ea a făcut referire la două sentințe judecătorești conform cărora acest contract ar fi fost încheiat în mod fraudulos.

Un document publicat de luju.ro arată, însă, că lucrurile nu stau chiar așa. Curtea de Apel Cluj a dispus, printr-o decizie din 2010, că înțelegerea dintre Primăria Sector 1 și Romprest este valabilă. Judecătorii au respins irevocabil, potrivit sursei citate, o solicitare venită din partea ANRMAP, autoritatea care se ocupă de organizarea și monitorizarea achizițiilor publice, pentru anularea contractului cu pricina.

Povestea datează din anul 2009, când Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Autorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) s-a adresat instanței pentru anularea contractului de prestări servicii încheiat între Primăria Sector 1 și Romprest. Acțiunea a fost depusă în justiție la mai bine de un an după ce contractul dintre cele două părți a fost încheiat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acțiunea a fost înregistrată la Tribunalul București la 08.10.2009, iar instanța s-a pronunțat două luni mai târziu, prin sentința civilă nr. 3695 din 11.12.2009. Judecătorii au constatat că acțiunea ANRMAP a fost lovită de tardivitate dat fiind că a depășit termenul de decădere de 1 an de la dată la care „a luat cunoștință de existența contractului pretins nelegal, la dată de 17.07.2008 – dată publicării anunțului de atribuire a contractului în sistemul electronic de achiziții publice SEAP”.

Judecătorii și procurorii

Romprest a câștigat definitiv la Cluj

Ulterior, ANRMAP a declarat recurs, iar procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Cluj. Și de această dată, judecătorii au respins recursul formulat de ANRMAP și au menținut sentința de la fond.

„...în cauza s-a făcut pe deplin dovadă faptului că reclamanta recurentă a luat cunoștință de existența contractului a cărui nulitate o solicită la 17.07.2008 (dată publicării anunțului de atribuire a contractului în sistemul electronic de achiziții publice – SEAP) și a introdus acțiunea la dată de 08.10.2009... instanța de fond, prin sentința atacată cu recurs, a constatat legal că acțiunea a fost introdusă tardiv, peste termenul prevăzut de art. 11 din Legea 554/2004”, se arată în motivarea judecătorilor clujeni.

În aceste condiții, este evident că între Primăria Sectorului 1 și Romprest există un contract valabil de prestări servicii, care trebuie onorat.

Primăria Sector 1 a plătit o parte din facturi

De altfel, că acest contract este în vigoare o confirmă, indirect, chiar Clotilde Armand care a decontat mai multe facturi către Romprest, de 66 milioane lei. Suma reprezintă aproximativ o treime din suma totală pe care municipalitatea o are de decontat firmei de salubritate în contul serviciilor prestate. Conform situației prezentate de luju.ro, Romprest a emis 61 de facturi în valoare totală de 186 de milioane de lei, din care au mai rămas de achitat 25 de facturi de 120 milioane lei.

Afirmațiile primarului Clotilde Armand

Zilele acestea, Clotilde Armand a acuzat, pe pagina sa de Facebook, că nu există un contract valabil cu Romprest deoarece ar fi fost anulat de instanță:

„Astăzi am aflat ceva incredibil: Contractul dintre Primăria Sectorului 1 și Compania Romprest Service S.A. NU EXISTĂ! Da, ați citit bine. Înțeleg că domnul premier s-a poziționat public cerând ambelor părți (primărie și companie) să respecte înțelegerile contractuale (reguli făcute în 2008 de PNL). Dar ce ne facem dle. premier dacă nu există contract?! Nu credeți așa ceva, nu? Haideți să va explic ceva de neînchipuit:

Două sentințe judecătorești definitive și irevocabile au constatat că acest contract a fost încheiat fraudulos și l-au ANULAT... Curtea de Apel Brașov a dat, pe 22 martie 2011, cea de-a două decizie definitivă și irevocabilă: Dispune anularea anunțului de participare nr. 40433/ 08.12.2007 publicat în SEAP de către Primăria Sectorului 1 București, a documentației de atribuire și a procedurii de atribuire prin licitație deschisă a contractului «Prestări servicii- activități ale salubrizare pe rază administrativă a Sectorului 1»... A fost confirmată, încă o dată, încheierea fără nicio baza legală a contractului de salubrizare de la nivelul Sectorului 1.

Astfel, contractul Romprest a fost semnat în disprețul Justiției, cu aprobarea PSD și PNL. Și cu o tăcere din partea partidelor politice de peste 10 ani. Nimeni nu a scos o vorba despre asta. Rămân acum întrebările mele: cine ne da banii înapoi?...” , scria Clotilde Armand în postarea sa.

În realitate, în hotărârile judecătorești invocate, arată luju.ro este anulat un anunț de participare la o procedură de achiziții din 2007. Este vorba despre un anunț publicat pe portalul guvernamental de achiziții publice înainte de licitația câștigată de Romprest și de încheierea contractului de salubrizare, pe 30 iunie 2008.

Se prefigurează un nou scandal al gunoiului. Locuitorii Sector 2 reclamă prețurile mari la colectare

Clotilde Armand înfrângeri pe toate fronturile

În războiul gunoaielor, declanșat împotriva Romprest, Clotilde Armand pierde teren pe toate fronturile. Mai întâi, prefectul Capitalei, Alin Stoica a refuzat să declare starea de alertă care i-ar fi permis lui Clotilde Armand să schimbe operatorul de salubritate.

Pe de altă parte, Garda de Mediu ar fi amendat Primăria Sector 1 cu 200.000 lei, pentru că nu a asigurat continuitatea ridicării gunoiului. Primăria Sector 1 a mai fost amendată de Garda de Mediu și în urmă cu trei luni, cu 160.000 de lei, după ce au fost sesizate mai multe nereguli, între care faptul că nu a asigurat salubrizarea în Sector.

În cel de-al treilea rând, Romprest a obținut o primă victorie la Judecătoria Sectorului 1. Instanța a decis că firma de salubrizare poate executa primăria condusă de Clotilde Armand pentru facturile restante.