Scandalul de la Teatrul din Iași. Ministerul Culturii confirmă: Radu Gyr și Nichifor Crainic nu pot fi cenzurați. Exclusiv EVZ (I)

Scandalul de la Teatrul din Iași. Ministerul Culturii confirmă: Radu Gyr și Nichifor Crainic nu pot fi cenzurați. Exclusiv EVZ (I)

La exact 45 de ani de la trecerea la Domnul a marelui poet creștin Radu Gyr, Ministerul Culturii din România i-a recunoscut valoarea, atât lui cât și academicianului Nichifor Crainic, admițând într-un punct de vedere remis în exclusivitate Evenimentului Zilei că aceste embleme ale culturii naționale nu pot fi cenzurate, după cum s-a atentat la Teatrul Național din Iași “Vasile Alecsandri”, în Săptămâna Patimilor.

“Considerăm că orice poet sau scriitor își are locul său în istoria literaturii române dar și în preferințele publicurilor care aleg să îl citească sau studieze.“ “Mai mult – se mai scrie în adresa semnată de ministrul Bogdan Gheorghiu –, opinăm că accesul la cultură și conservarea moștenirii culturale, garantate de Constituția României, reprezintă o parte integrantă din misiunea Ministerului Culturii.”

„Cenzura de orice fel este interzisă”

Pentru a lămuri statutul celor doi scriitori în istoria prezentă românească ne-am consultat cu un critic reprezentativ al României literare, Alex. Ștefănescu, cu directorul Teatrului Național din Iași, Cristian Hadji-Culea, și am solicitat o opinie a Academiei Române cât și una a membrului de Onoare al Academiei, artistul Eugen Mihăescu, fost ambasador al României la UNESCO.

Precizările au fost solicitate de noi după ce a apărut în spațiul public informația că, în urma unor reclamații abuzive, cei doi mari poeți ai închisorilor bolșevice au fost eliminați dintr-un program cultural difuzat online de Teatrul Național din Iași, în cadrul căruia artiștii Teatrului au recitat în Săptămâna Patimilor din nestematele compuse după gratii de foști deținuți politici anticomuniști. Aceasta ar fi un caz clar de cenzură de tip comunist, practică interzisă explicit de Articolul 30 din Constituția României: „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă”.

Controversa rămâne însă nedescâlcită total. Blogul G4media anunța chiar în Săptămâna Mare că Institutul Elie Wiesel a cerut imperativ Ministerului Culturii să îl oblige pe directorul Teatrului Național din Iași, cunoscutul regizor Cristian Hadji-Culea, să îi elimine din program pe cei doi poeți marcanți ai literaturii interbelice și carcerale, sub acuză că ar fi fost legionari, un fals în cazul lui Crainic, ulterior revenind cu o nouă „listă neagră” de „interziși”. În materialul blogului este citat chiar ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu afirmația „Eu i-am transmis clar domnului Hadjiculea (sic) ca problema să fie reglementată. Ce știu sigur e că primele două nume au fost eliminate.” Actul la care a fost incitat ministrul să participe este însă de-a dreptul ilegal și ar fi încălcat flagrant Constituția României.

Cristian Hadji-Culea, contactat de noi, ne-a asigurat însă că acest lucru nu s-a întâmplat și că, dacă au fost scoși de pe internet primii poeți din care s-a recitat, aceasta s-a petrecut doar pentru că urmează ca momentele artistice să fie introduse pe un DVD special. Cert e că de pe pagina de Facebook a Teatrului din Iași unde s-a difuzat recitalul intitulat „Speranța din spatele gratiilor” au dispărut, conform surselor noastre și comentariilor existente, înregistările cu două poezii: „Rugăciune pentru pace”, de Nichifor Crainic și „Ridică-te, Gheorghe, Ridică-te, Ioane”, poezie pentru care Radu Gyr a fost condamnat la moarte de către regimul de ocupație bolșevic. Numeroși utilizatori Facebook au reclamat abuzul și au cerut repunere filmărilor online. Hadji-Culea ne transmite însă că, deși intenționa să retragă filmările pentru DVD, „din cauza scandalului am hotărât să nu mai ștergem nimic”.