Scandalul canalului Bâstroe. Greenpeace cere o analiză urgentă a biodiversității din Delta Dunării

Scandalul canalului Bâstroe. Greenpeace cere o analiză urgentă a biodiversității din Delta Dunării

Au existat tot mai multe întrebări legate de biosfera Delta Dunării, după ce autoritățile de la Kiev au decis să desfășoare acțiuni de dragare în canalul Bâstroe. Organizația Greenpeace a explicat ce se va întâmpla cu fauna și natura din această zonă.

Autoritățile române au cerut explicații Ucrainei privind canalul Bâstroe, după ce Kievul a decis să desfășoare activități de dragare în această zonă. Există discuții privind lărgirea și adâncirea canalului pentru navigație de 20 de ani. În tot acest timp, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) nu ar fi făcut niciun studiu care să arate impactul dragării canalului Bâstroe asupra biosferei din Deltă.

Greenpeace a transmis că postările de pe rețelele de sociliazare, dar și mesajele primite de la oamenii care locuiesc în acea zonă i-au făcut să se îngrijoreze. Reprezentanții organizației sunt indignați și pentru că experții hidrologi și biologii nu au desfășurat niciun studiu cu echipamente speciale de măsurare pentru a constata consecințele deciziei Ucrainei.

Localnicii din Delta Dunării au spus care sunt unele efecte privind reducerea debitului de apă. În ciuda acestui lucru, este nevoie de o analiză care să arate care este impactul real al lucrărilor pe care Ucraina vrea să le facă. Organizația cere ca acest studiu trebuie făcut urgent pentru ca biodiversitatea din Deltă să fie conservată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce trebuie să facă autoritățile din România pentru Delta Dunării

Reprezentanții Greenpeace se întreabă dacă Kievul face într-adevăr o lucrare de mentenanță sau dacă dragarea a fost făcută la o adâncime mai mare decât cea aprobată. Acest lucru ar permite navigația unor vase care au o capacitate crescută de transport. Organizația a subliniat că biodiversitatea din zonă nu poate fi sacrificată, iar Ministerul Mediului și ARBDD trebuie să facă o cercetare serioadă privind starea Deltei Dunării.

„Autoritățile sunt restante de prea mult timp cu această analiză!”, transmit reprezentanții Greenpeace care au cerut autorităților ucrainene să amâne lucrările de întreținere sau adâncire ale canalului. În plus, Administrația Fluvială a Dunării de Jos trebuie să aducă explicații privind lucrările recente de pe canalul Bâstroe.

Instituția trebuie să stabilească dacă au fost respectate tratatele internaționale aprobate. Organizația a mai adăugat că biodiversitatea din Delta Dunării a fost distrusă deja de construcțiile din zone de conservare pe grinduri, de turismul făcut în viteză pe bărci cu motor care sunt poluante și zgomotoase, dar și de lipsa unui management eficient al deșeurilor, potrivit Greenpeace.