Evenimentul Zilei > Social > Scandal uriaș în inima României. Protest spontan! O sută de oameni sunt blocați în mină
Scandal uriaș în inima României. Protest spontan! O sută de oameni sunt blocați în mină

Scandal uriaș în inima României. Protest spontan! O sută de oameni sunt blocați în mină

Situație critică în Valea Jiului, acolo unde s-a declanșat un protest spontan la exploatările miniere de la Paroșeni și Uricani.

În jur de 100 de mineri de la Paroșeni și Uricani s-au autoblocat în subteran, declanșând un protest spontan, anunță Rador. Minerii solicită prelungirea Ordonanței 36, cea care le garanta plăți compensatorii și vechime în muncă pentru doi ani de zile tuturor celor care îndeplinesc condițiile de pensionare în acest interval de timp. De asemenea, Ordonanța 36 le oferea minerilor care încă nu se pot pensiona posibilitatea de angajare la exploatările din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

În momentul de față, acest lucru nu mai este posibil, afirmă Petre Drăgoescu, director tehnic la Societatea Națională pentru Închideri Mine Valea Jiului: „Anul acesta a fost elaborat un alt act normativ, dar cu aceleași prevederi, care să creeze o protecție socială și pentru cei care vor pleca din sistem în 2019 și 2020. Când a ajuns la Ministerul de Finanțe, s-a lovit de refuz pe motivul că nu sunt sume de bani alocate în bugetul de stat anul acesta pentru o astfel de protecție socială”.

Cât privește posibilitatea de angajare la Complexul Energetic Hunedoara pentru minerii care nu îndeplinesc condițiile de pensionare, a apărut o nouă problemă, legată de insolvența pe care a cerut-o administrația chiar luni dimineață.

Darius Câmpean, președintele sindicatului Muntele, a explicat despre ce e vorba: „În această situație în care noi vom intra în insolvență, din experiența trecută, primele contracte denunțate și anulate au fost cele ale personalului ce le avea pe perioadă determinată. Ei nu sunt în siguranță dacă sunt preluați în momentul de față de către CET”.

Situația rămâne tensionată, pentru moment, în Valea Jiului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: