SCANDALUL PROTOCOALELOR ia amploare. Protocolul MApN - Parchetul general are la bază ȘANTAJUL

SCANDALUL PROTOCOALELOR ia amploare. Protocolul MApN - Parchetul general are la bază ȘANTAJUL

Scandalul protocoalelor se adâncește din ce în ce mai mult. Corneliu Dobriţoiu, fostul ministru al Apărării, a declarat că protocolul dintre MApN și Parchetul General a fost creat pe baza șantajului, dar mai ales a amenințărilor.

MApN a precizat că la solicitarea premierului Viorica Dăncilă din 18 aprilie, ministrul Apărării, Mihai Fifor, i-a transmis şefului Executivului că „în urma verificărilor efectuate la structurile subordonate, a fost constatată existenţa unui Protocol de cooperare între MApN şi Ministerul Public privind acordarea sprijinului reciproc necesar îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor legale, având clasificare de <nesecret>. Vineri, 20 aprilie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus denunţarea acestui protocol, prin notificarea Parchetului General al României, şi a informat primul- ministru despre acest demers”.

Protocolul de cooperare între MApN şi Ministerul Public privind acordarea sprijinului reciproc necesar îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor legale a fost încheiat la 4 aprilie 2011. Documentul a fost semnat de fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA), gen. Gheorghe Savu, şi de prim procurorul adjunct al PÎCCJ, fiind aprobat de procurorul general al României de atunci, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

„Eu îl cunosc pe Gelu Savu de foarte mulţi ani. În opinia mea, Gelu Savu a dat curs unui demers agresiv din partea unui ministru abuziv, Gabriel Oprea. Vă spun sincer. S-a temut atât pentru funcţie, cât şi pentru libertate. Şi-a dat seama singur sau i-a spus cineva că se pot face dosare din nimic. Şantaj”, a afirmat Corneliu Dobriţoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest protocol care a fost semnat înainte de sosirea mea la minister şi despre care eu nu am aflat nimic în timpul mandatului meu, dar în esenţa sa protocolul este o altă monstruozitate care uimeşte pe toată lumea (…) În mod normal, când se schimbă garnitura la minister, ministrul trebuie să ia cunoştinţă despre modificările legislative, acordurile de cooperare. De ce spun asta, pentru că în cadrul procesului de predare –primire din minister, ministrul are discuţii cu toate structurile, inclusiv cu DGIA. Ei, dacă acolo cineva a pus batista pe ţambal , vă daţi seama… Acolo s-au prevăzut şi celelalte protocoale- comisii, operatori comuni”, a mai explicat fostul ministru.

Imediat cum și-a dat seama de ceea ce se întâmplă, doi generali care erau bănuiți că ar comite nereguli au fost demiși.

„Eu mi-am dat totuşi seama că se întâmplă ceva rău şi am luat măsuri. Eu l-am demis din funcţie pe gen.Hăpău, şeful Contraspionajului Militar, în urma unor acţiuni absolut aberante. Dar nu numai pe el, ci şi pe gen. Savu, cel care a semnat protocolul. Acele acţiuni au fost subsumate acelui protocol. Abia târziu mi-am dat seama când am văzut şi eu protocolul. Stăteam lipit de televizor şi nu îmi venea să cred ce citesc pe sticlă”, susţine fostul ministru.

Fostul ministru consideră ca acest protocol nu doar că era inoperant, dar era și ilegal, scrie Qmagazine.

„În primul rând , indiferent de pomelnicul legislativ care e trecut în preambul, scopul protocolului nu poate fi îndeplinit pentru că nu se poate face schimb de informaţii într-o structură departamentală ale cărei misiuni sunt foarte clare şi limitative şi se cantonează doar în sfera asigurării securităţii trupelor, spaţiilor de cazare, securităţii operaţionale, a informaţiilor din domeniul diplomaţiei militare, a informaţiilor în folosul luptei. Deci, aceste zone, aceste domenii de nişă nu intră în competenţa cabinetul procurorului general sub nici o formă. Mai mult decât atât, eu cred că prin semnarea acestui protocol, am adus o gravă atingere reputaţiei se bucură DGIA, în raport cu celela