Scandal pe piața cărnii de porc. Procesatorii cer importuri fără taxe, altfel amenință cu scumpiri

Scandal pe piața cărnii de porc. Procesatorii cer importuri fără taxe, altfel amenință cu scumpiriSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Republica Moldova. Asociația Producătorilor de Carne de Porc din Moldova (APCP) solicită Guvernului să nu majoreze cotele de import pentru carnea de porc din Uniunea Europeană fără taxe vamale. Reprezentanții APCP avertizează că o astfel de decizie ar putea pune în pericol fermierii locali și ar descuraja investițiile în sector. 

Aceștia subliniază că producătorii moldoveni încă sunt în proces de modernizare și nu pot concura cu prețurile mai mici practicate de statele din UE, care beneficiază de subvenții semnificative. În plus, piața Republicii Moldova este de dimensiuni reduse. Iar o creștere a importurilor fără taxe ar pune în pericol producția autohtonă și ar putea duce la pierderea locurilor de muncă din agricultură și industria alimentară.

Procesatorii cer măsuri urgente: „Avem nevoie de carne pentru a evita scumpirile”

Sursa foto: Arhivă/EVZ

Pe de altă parte, procesatorii de carne de porc susțin că majorarea cotelor de import fără taxe vamale ar putea preveni creșterea prețurilor la produsele finite. Aceștia argumentează că, în urma focarelor de pestă porcină africană, producția locală a scăzut. Ei mai susțin că importurile suplimentare ar putea suplimenta deficitul și ar menține prețurile stabilite pentru consumatori.

Guvernul promite consultări publice înainte de orice decizie

Guvernul analizează impactul economic și social al majorării cotelor de import. Executivul a anunțat că va organiza dezbateri publice pentru a evalua efectele asupra sectorului zootehnic și asupra economiei naționale. Reprezentanții APCP au solicitat ca orice decizie să fie luată în urma unei analize detaliate și a unei consultări ample cu toți actorii implicați.

Sursa foto: Arhivă/EVZ

Un studiu economic arată că, între 2019 și 2024, producția locală de carne de porc a acoperit deja peste 92% din cererea internă. Totodată, fermierii au realizat investiții de peste 762 milioane de lei pentru modernizarea fermelor. De asemenea, contribuțiile fiscale ale sectorului au depășit un miliard de lei.

Catlabuga: „Pe piață există materie primă, nu sunt motive de panică”

Procesatorii din sectorul zootehnic au declarat și în preajma sărbătorilor de Paști că există riscul unui deficit de carne de porc la fermele autohtone. Cauza invocată focarele de pestă porcină africană depistate în țară.

Declarațiile au fost făcute de aceștia la întrevederea din luna martie cu premierul Dorin Recean. Asta după ce două focare mari de pestă porcină au fost depistate, la ferma din satul Roșcani, raionul Anenii Noi. Atunci au fost înhumate 65 000 de capete, și la Cimișeni, raionul Criuleni, au fost sacrificați peste 1.000 de porci.

carne de miel, scump

Sursa foto: cancan.ro

Totodată, ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a declarat atunci că materie primă pe piață este suficientă. Mai mult, oficialul a dat asigurări că prețurile la carne cel mai probabil nu vor crește. Iar șeful Direcției politici în sectorul zootehnic al Ministerului Agriculturii, Valentin Roșca, a declarat că „avem o situație destul de tensionată, dar încă nu este o situație de panică”. Potrivit funcționarului, pentru identificarea cantităților de carne de porc, autoritățile au avut discuții cu asociația de profil.