Evenimentul Zilei > Politica > Scandal monstru. Țară bilingvă! Dăncilă aprobă a doua limbă oficială în România
Scandal monstru. Țară bilingvă! Dăncilă aprobă a doua limbă oficială în România

Scandal monstru. Țară bilingvă! Dăncilă aprobă a doua limbă oficială în România

Guvernul a modificat, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență privind Codul Administrativ, la o săptămână după ce aceasta fusese adoptată, dar nepublicată în Monitorul Oficial.

 

Potrivit noilor modificări autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare. 

Viorica Dăncilă este acuzată de un deputat liberal că aprobă a doua limbă oficială în România după această modificarea la codul administrativ.

UDMR au reclamat joi aceste modificări, dar și declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului.

 

 

„UDMR a procedat corect atunci când a cerut Guvernului să corecteze versiunea adoptată prin Ordonanță de Urgență a Codului Administrativ", a declarat, joi, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, după ce Codul a ajuns, din nou, pe agenda Executivului pentru corectarea unor prevederi eronate.

„UDMR a cerut coaliției de guvernare revenirea la forma adoptată de Parlament a Codului administrativ. Poziția UDMR este foarte clară, trebuie abrogată posibilitatea legiferării prin Ordonanțe de Urgență. Guvernul a rescris proiectul de lege elaborat prin dezbatere largă și transparentă de Parlament", a spus Cseke Attila.

UDMR a semnalat o formulare greșită din textul Ordonanței, care ar fi condus la înlăturarea indicatoarelor multilingve – a arătat Cseke Attila. „De 18 ani se află în vigoare o lege conform căreia, în localitățile unde ponderea unei minorități naționale depășește 20 la sută, se va amplasa la intrarea în localitate indicatorul cu numele localității și în limba minorității sau a minorităților respective. În Transilvania obiceiul este de a inscripționa denumirea localităților în trei sau chiar mai multe limbi. În Zalău sau Baia Mare, de exemplu, indicatorul este în limba română, maghiară și germană, în Timișoara numele municipiului este scris și în limba sârbă, iar în Cluj, pe lângă cele trei limbi mai apare și inscripția în latină", a spus liderul senatorilor UDMR.

 

Versiunea Guvernului, însă, prevedea indicatoare bilingve. Prevederea ar fi condus la înlăturarea indicatorului multilingv din Cluj, de exemplu, a spus Cseke Attila, adăugând că, în județul Satu Mare există patru localități, Cămin, Foieni, Petrești și Urziceni, unde ponderea minorității maghiare, dar și a celei germane este peste pragul de 20 la sută.„Aplicarea articolului OUG care prevede indicatoare bilingve ar fi avut ca rezultat înlăturarea inscripției în limba germană sau maghiară, însemnând pierderea unui drept câștigat al minorităților. UDMR a semnalat Guvernului această problemă, iar prevederea a fost corectată conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al guvernului", scrie Antena3.

O altă reglementare inițiată de UDMR și corectată în Ordonanță prevede ca, acolo, unde ponderea unei minorități naționale nu depășește pragul de 20 la sută, Consiliul Local poate decide în favoarea aplicării drepturilor lingvistice, a mai precizat Cseke Attila.

Minoritățile vor pierde drepturi câștigate în urma OUG privind Codul administrativ

 

Cseke Attila a precizat totodată, că potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, executivul intenționează, în continuare, să elimine drepturi câștigate ale minorităților. În 2006, la inițiativa UDMR, Parlamentul a adoptat o lege aflată și azi în vigoare, care prevede ca în acele localități unde ponderea minorităților scade sub 20 de procente, drepturile câștigate nu vor fi retrase. Însă OUG elimină, în forma adoptată, aplicarea acestei reglementări. 

Astfel, o comunitate poate beneficia de drepturi lingvistice până la următorul recensământ din care reiese că au scăzut, numeric sub pragul prevăzut de lege. "O țară model în ceea ce privește drepturile minorităților nu ar adopta o astfel de prevedere", a subliniat senatorul UDMR.

 

Membrul Comisiei speciale a Parlamentului pentru elaborarea Codului Administrativ a subliniat că Ordonanța de Urgență a Guvernului intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Legiuitorii Uniunii vor analiza textul publicat. Actul normativ va ajunge pe agenda Parlamentului pentru aprobare, urmând ca UDMR să depună, din nou, amendamentele formulate inițial la acest proiect de lege.