Scandal la Televiziunea Română. Sindicatul angajaților reclamă abuzuri pe bandă rulantă și cenzura generalizată

Scandal la Televiziunea Română. Sindicatul angajaților reclamă abuzuri pe bandă rulantă și cenzura generalizată TVR SPORT se va lansa în luna martie. sursa foto: EVZ

Un comunicat al celor de la MediaSind reclamă mai multe abuzuri care au loc la Televiziunea Română și după instalarea noii conduceri. Sunt acuzații legate de cenzură și menținerea în funcții a unor personaje compromise.

Membrii MediaSind cer Consiliului de Administrație să se implice în stoparea abuzurilor împotriva angajaților Televiziunii Române!

„Nelegalitățile și presiunile asupra angajaților TVR au atins cote insuportabile, motiv pentru care vor fi pregătite acțiuni de protest!

Acuzații grave făcute de membri MediaSind

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR în calitate de partener social al Societății Române de Televiziune solicită membrilor Consiliului de Administrație să se implice, în conformitate cu prevederile art.27 din Legea nr. 41/1914, pentru a opri abuzurile unor persoane din conducerea executivă asupra angajaților instituției publice de presă”, se precizează în comunicatul celor de la MediaSind.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Imediat după instalarea noii conduceri, fără aprobarea Consiliului de Administrație, așa cum prevăd art.27 lit.i și art.35 alin.1), au fost menținute/numite în funcții de conducere mai multe persoane compromise atât profesional, cât și moral, care continuă abuzurile împotriva celor care încă mai au curajul să sesizeze neregulile din instituție.

Nemulțumiri din cauza împărțirii funcțiilor

Astfel, foști lideri ai sindicatului de casă ai conducerii, SPUSTV, au fost numiți în cele mai importante funcții din instituție, în mod nelegal și în baza unor criterii de slugărnicie, în locul celor profesionale. Fosta prim-vicepreședinte a SPUSTv-Mihaela Woytovict, de exemplu, a fost numită în funcția de coordonator cu atribuții de Director al Direcției Economice, iar cea care a ocupat funcția de director general interimar, după ce, în prealabil, a făcut parte din conducerea aceluiași sindicat- este vorba de Ramona Săseanu, a primit funcția de Producător general.

De asemenea, trebuie să spunem că și fostul lider de sindicat de la TVR Cluj, Alin Gelmărean, este menținut nelegal în funcție (amănunte aici: MediaSind solicită noului director al TVR Cluj să înceteze să mai hărțuiască angajații care nu fac parte din propriul sindicat!). În ceea ce privește TVR Iași, conducerea își continuă nestingherită abuzurile și presiunile asupra angajaților stației, (amănunte aici: MediaSind cere înlocuirea de urgență a conducerii TVR Iași cu o echipă managerială competentă!)

La TVR Craiova producătoarea executivă, Mirela Giodea, împreună cu câțiva subordonați obedienți, au început o campanie de bullying împotriva membrilor MediaSind TVR Craiova, iar conducerea instituției nu intervine în niciun fel, deși a fost sesizată oficial atât de salariații hărțuiți, cât și de organizația noastră!

Din păcate, efectele acestor numiri abuzive nu întârzie să se vadă. Se poate observa, fără mare efort, că politica editorială este controlată și slujește grupurilor de interese politice. Cum se poate explica faptul că, în plin război, jurnalul TVR Moldova este înlocuit cu meciuri de handbal?

Se reclamă situația financiară a angajaților

Pe fondul acestor derapaje grave situația financiară a angajaților devine dramatică. După ce li s-a călcat în picioare demnitatea, angajații TVR sunt serios afectați și de măsura diminuării veniturilor prin tăierea abuzivă a Primei de Crăciun și a tichetelor de masă. În timp ce salariile acestora se află la minimul grilei de salarizare, bani cu care de abia mai pot să-și plătească facturile și să-și asigure doar o parte din cele necesare unui trai decent, șefii acestora și susținătorii lor primesc salarii cu cifre care depășesc cu mult 10.000 de lei, în dispreț față de munca subordonaților.

O formă securistică de umilire, după modelul comunist este și condica de prezență care, cel puțin pentru jurnaliști, nu are ce să caute într-o instituție de presă. Atragem atenția că jurnaliștii desfășoară o activitate de creație, iar munca lor nu se încheie atunci când se termină programul formal de muncă, ci continuă de multe ori și la domiciliu”, se mai precizează în comunicat.

S-au implicat organele de cercetare penală

„Profitând de sprijinul constant primit din partea conducerii TVR care a refuzat să sesizeze comisia de cercetare disciplinară și instituțiile abilitate pentru a cerceta faptele, unele chiar penale, cei care au săvârșit abuzuri față de salariați și-au continuat nestingherit campania nerușinată împotriva celor care au avut curajul să sesizeze comportamentul abuziv și nelegalitățile din instituție. Totul a culminat cu decizia iresponsabilă a conducerii Departamentului economic de a reține nelegal sume din salariile angajaților, fără ca instituția să dețină un titlu executoriu, sau un angajament scris din partea acestora.

Iar după sesizarea organelor de cercetare penală și după reacțiile publice ale MediaSind TVR, ca să-și acopere urmele faptelor penale, aceeași conducere a Direcției economice a cerut în bătaie de joc și acordul salariaților

Suntem convinși că a venit timpul ca TVR să se comporte ca o instituție publică de presă și nu ca un SRL controlat de câțiva politruci numiți în funcție pe criterii de slugărnicie. În zilele care urmează, MediaSind TVR va relansa campania VREM RESPECT PENTRU ANGAJAȚII TVR! pentru a determina administrația condusă „de facto” de Ramona Săseanu și de acoliții ei să respecte legea și pe angajații instituției.

În cazul în care această solicitare va fi ignorată de către membrii CA, vom organiza acțiuni de protest în fața TVR, a sediilor partidelor politice și a Parlamentului României, iar pe plan internațional, cu sprijinul Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, a Federației Europene a Jurnaliștilor, Federației Internaționale a Jurnaliștilor și EBU, vor fi organizate pichete de protest în fața sediilor instituțiilor internaționale privind protecția drepturilor jurnaliștilor, precum și a instituțiilor europene – Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Europei.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind.”