Scandal la Spitalul Județean din Sibiu. Amenzi derizorii în urma dezvăluirii tratamentelor inumane aplicate unor pacienți
- Andreea Vlad
- 15 martie 2021, 23:34
Scandalul tratamentelor degradante aplicate pacienților internați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu a ajuns în faza în care s-au anunțat primele sancțiuni.
Scandal la Spitalul Județean din Sibiu. Luni au fost anunțate sancţiuni în urma dezvăluirilor referitoare la tratamentele inumane aplicate pacienţilor de la terapie intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Sibiu.
Directorul de îngrijiri și medicul șef ATI au primit amenzi de 12.000 de lei
Prefectura Județului Sibiu a transmis că Directorul de îngrijiri și medicul șef ATI au primit amenzi totale de 12.000 de lei. Medicul șef ATI a fost amendat cu 10.000 de lei pentru ”lipsa parafei medicilor specialiști sau primari în foile de observație, unde există doar parafa medicului rezident an I sau II”. Medicul șef ATI este în același timp coordonator pentru rezidențiat,
Directorul de îngrijiri a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ”nerespectarea procedurii privind contenția (imobilizarea), respectiv lipsa registrului de contenție și a acordului informat”.
DSP a decis actualizarea procedurii de contenție (sedare)
Potrivit Antena 3, pe baza controalelor efectuate, DSP a mai luat și alte decizii, respectiv:
- Procedura de contenție va fi actualizată. De procedură va răspunde conducerea unității sanitare, urmând a fi luată la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.
- Întocmirea unei proceduri cu privire la trasabilitatea foii de observație și arhivarea acestora cu termene stabilite (de la deces, de la externare, de la transfer, etc. până la arhivare) – termen de 7 zile. De procedură răspunde conducerea unității sanitare, urmând a fi luată la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.
- Medicii primari și specialiști ATI vor supraveghea activitatea medicilor rezidenți an I și II. Va exista o respectare strictă a prevederilor legale în vigoare. Inclusiv să contraparafeze foile de observație – răspunde personalul cu atribuții.
- Foile de observație vor fi completate la zi cu precizarea corectă în timp a evoluției stării de sănătate a pacientului. Răspunde medicul curant.
Fostul manager al SJ Sibiu acuză presiuni politice: M-au amenințat cu dosar penal
Într-o intervenție în direct luni seară, în emisiunea lui Mihai Gâdea, fostul manager al Spitalului Județean a acuzat că a fost schimbată din funcție în urma presiunilor politice. Dr. Liliana Coldea susține că a solicitat conducerii unității medicale montarea unor camere video.
„Într-o ședință din 2020 am cerut supravegherea cu camera video. Nu știu cine a făcut denunțul (n.r. – o fostă asistentă medicală care a lucrat la SJ Sibiu). Cred că e foarte grav dacă lucrurile au stat așa în realitate. Pentru că am refuzat să îmi dau demisia, mi-au trimis Corpul de control al Ministerului Sănătății. Două persoane din cadrul Corpului de control m-au amenințat cu dosar penal. De asemenea, că nu voi mai putea practica niciodată medicina", a declarat dr. Liliana Coldea.
Avocatul Poporului a solicitat MS o procedură unitară de contenționare
"Am solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere cu privire la necesitatea ca, la nivelul tuturor unităților spitalicești să existe o procedură unitară de contenționare (fixare prin imobilizare, n.r.) a persoanelor, altele decât cele cu afecțiuni psihice. În România, din păcate, există legislație și proceduri în acest sens doar pentru persoanele cu afecțiuni psihice.
Pentru alte categorii de pacienți nu există astfel de prevederi. Spitalele își fac propriile proceduri. Firesc ar fi să existe o procedură unitară de contenționare: în ce cazuri se face, cine dispune contenționarea, pe ce perioadă, la ce intervale. Pe acest subiect am cerut punctul de vedere al Ministerului Sănătății", a declarat Renate Weber la Antena 3.
Oficialul a estimat că în ceea ce privește eventualele vinovății, în cazul de la Sibiu s-au sesizat instituțiile abilitate: Parchetul și Corpul de Control al Ministerului de resort.
Un dosar penal pentru omor a fost deschis, săptămâna trecută, după ce în presă au apărut dezvăluiri despre cum sunt tratați bolnavii de COVID-19 în secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu. Doi foști asistenți medicali susțin că oameni care nu puteau respira singuri ar fi fost sedați și legați de pat. De cele mai multe ori, aceștia ar fi murit.
Citește și Societatea română de ATI. Condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale